Kultúra

Újraindulhatnak a Michael Jackson ellen indított szexuális zaklatási perek

Jim Ruyman - Pool / Getty Images
Jim Ruyman - Pool / Getty Images
A popsztár 2009-ben hunyt el.

Röviddel ötvenegyedik születésnapja előtt, 2009 júniusában meghalt Michael Jackson, ezzel pedig rövid ideig talán úgy tűnt, hogy az ellene indított szexuális zaklatási perek lassan zsákutcába érnek.

Ez távolról sem volt igaz, így a kétezertízes években egymást követték a Jackson vállalkozásai ellen indított eljárások, míg 2020-ban a popsztár Neverland nevű birtokán gyerekkorukban többször is megforduló Wade Robson és James Safechuck egy Los Angeles-i bírótól furcsa ítéletet kapott:

a cégek eszerint többé nem voltak perelhetők, hiszen azoknak nem volt gondozási kötelezettsége.

A bíró egy évvel később újra megismételte az ítéletet, a két, ma már negyvenes éveiben járó férfi azonban nem adta fel – írja a HVG.

Türelmüket és kitartásukat most végül siker koronázta: pénteken egy kaliforniai feljebbviteli bíróság felülírta a korábbi döntést, hatályon kívül helyezte a múltbeli ítéleteket, és kijelentette:

egy olyan vállalat, ami elősegíti a gyermekek szexuális zaklatását az egyik alkalmazottja által, nem mentesül a gyermekek védelmére vonatkozó pozitív kötelezettség alól pusztán azért, mert a vállalat kizárólagos tulajdonosa a zaklatás elkövetője.

A korábbi döntésekkel kapcsolatban hozzátették:

azok ellentétesek voltak a hatályos kaliforniai törvényekkel, és veszélyes példává váltak, amik veszélyeztették volna a kiskorúakat.

Jackson hagyatékának ügyvédje, Jonathan Steinsapir mindezek után is biztos a zenész ártatlanságában, a vádakat pedig minden hiteles bizonyítéknak ellentmondó támadásoknak nevezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik