Kultúra

A világbajnok Kramnyikkal egy csapatban küzd a rapid sakkvilágbajnoki címért Baráti Kristóf

Arne Immanuel Bänsch/picture alliance via Getty Images
Arne Immanuel Bänsch/picture alliance via Getty Images
A világhírű hegedűművész mellett egy rövid ideje már román színekben versenyző magyarnak is jut szerep.

A Nemzetközi Sakkszövetség augusztus 26-28. között Düsseldorfban rendezi az első rapid sakk csapat világbajnokságot: a kiírás különlegessége, hogy a legalább hatfős csapatokban szerepelnie kell egy nőnek, és egy 2000 Élő pontnál többel nem rendelkező amatőr játékosnak is.

A 250 ezer euró összdíjazású, 12 fordulós versenyre negyvenhárom csapat nevezett, a nyertes 100 ezer eurót kap majd. A verseny erősségét jelzi, hogy öt volt világbajnok is indul: Viswanathan Anand, Vlagyimir Kramnyik, Hou Ji-Fan, Alexandra Kosztyenyuk és Mariya Muzicsuk. Ott lesz az indulók között a regnáló rapid sakk világbajnok, a kazah Bibisara Asszuabajeva, továbbá két korábbi rapid sakk világbajnok, Jekatyerina Lagno és Leinier Dominguez is.

A Kramnyik vezette “sakknyugdíjasok” elnevezésű csapatba meghívást kapott világhírű hegedűművészünk, Baráti Kristóf – tudta meg a 24.hu a Budapesti Fesztiválzenekar korábbi igazgatójától, menedzserként a magyar komolyzenei élet egyik oszlopának számító Körner Tamástól, aki hozzátette: rajta kívül még egy magyar résztvevő lesz, az Anand csapatában játszó Rapport Richárd, aki 2022 szeptembere óta román színekben versenyez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik