Kultúra

Meghalt Jamie Reid, a Sex Pistols grafikusa, aki megszabta a brit punk útját

Hetvenhat éves volt.

Augusztus 8-án, kedden, hetvenhat éves korában elhunyt Jamie Reid, az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb grafikusa.

Az anarchista művész újságokból kivágott betűkből született munkáival a hetvenes években megszabta a brit punk arcát: a leginkább a filmek zsaroló leveleiből ismerős megoldást öt éven át futó radikális politikai magazinjában, a Suburban Pressben alkalmazta, majd 1977-ben megtervezte a Sex Pistols ikonikus logóját.

A zenekar és Reid közt a kapocs ezzel nem ért véget, hiszen az egyetlen stúdiólemez, a Never Mind The Bollocks borítója mellett ő felelt a plakátokért, illetve a kislemezek, így a God Save The Queen grafikájáért is. Az eredeti verzión Cecil Beaton II. Erzsébet királynőről készült fotóját egészen msként dolgozta át – az uralkodó ajkaiba biztosítótűt szúrt, szemeibe pedig szvasztikát illesztett –, a végső verzión ezeket azonban a zenekar neve, illetve a kislemez címe takarja.

Wikimedia Commons, ill. In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images Balra a lemezborító, jobbra a milliónyi példányban gyártott, a brit zászlót hátterében mutató variáns.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik