Kultúra

Kuvaitban és Libanonban is betiltották a Barbie-filmet

Az okok hajmeresztőek.

Kuvaitban és Libanonban is betiltották Greta Gerwig Barbie-filmjét: a KUNA kuvaiti hírügynökség csütörtöki jelentése a közerkölcsök védelmével indokolta a döntést, a libanoni kulturális tárca pedig arról beszélt, hogy az a homoszexualitást népszerűsíti – írja az MTI.

Kuvait egy füst alatt a Beszélj hozzám című horrorfilmet is kitessékelte az országból, hiszen az ország sajtószabályozásért felelős minisztériuma szerint a Barbie-val (erről kritikánk itt olvasható) együtt

a kuvaiti társadalom értékeitől eltérő értékeket népszerűsít.

Mohammad Mortada libanoni kulturális miniszter leszögezte: a Barbie

ellentétben áll a hit és az erkölcs képviselte értékekkel azáltal, hogy lebecsüli a család fontosságát.

A Hezbollah síita milícia – aminek vezetője, Haszan Naszrallah korábban a homoszexualitás halállal való büntetését követelte – által is támogatott tárcavezető döntését követően a belügyminisztérium utasította a filmek cenzúrázásáért felelős, a belügyi tárca fennhatósága alatt működő hivatalt, vizsgálja meg a filmet, ami végül a Warner Bros. ellen döntött.

A Barbie vetítését július végén Pakisztán egyik tartományában, Pandzsábban is betiltották a helyi hatóságok, kifogásolható tartalmakra hivatkozva, Vietnam pedig egy térkép miatt döntött ugyanígy, hiszen az szerintük a kínai területi követeléseket ábrázolja a Dél-kínai-tengeren.

A film csupán tizenhét nappal bemutatása után elérte az egymilliárd dolláros (355 milliárd forint) jegyárbevételt, ami ezzel máris rekordot állított fel: női rendező korábban ugyanis sosem könyvelhetett még el ekkora sikert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik