Kultúra

Ma lenne 60 éves A Hang maga, Whitney Houston – galéria

Paul Bergen / Redferns / Getty Images
Paul Bergen / Redferns / Getty Images
Még csak hatvanéves lenne, de már több mint tíz éve nincs velünk Whitney Houston, aki mindent elért, amit lehetett – csak a boldogság nem jött össze soha. A tragikus sorsú énekesnőre galériával emlékezünk.

A poptörténet egyik legtöbb lemezt eladott zenei előadója, a világ egyik – a Rolling Stone szerint a második – legjobb énekese, nyolc Grammy, tizenhat Billboard-díj, két Emmy, huszonnyolc Guinness-rekord. Ha Whitney Houstonnak kislány korában valaki azt mondta volna, hogy ezt mind eléri, alighanem kinevette volna. Még úgy is, hogy a zene más kislányként az élete része volt: „templomi” gyerek volt, ráadásul olyan legendák vették körül, mint Aretha Franklin, Roberta Flack vagy, ami azt illeti, édesanyja, Cissy Houston is sikeres gospelénekesnő volt.

Később is érezhető maradt a templomi zene, a gospel hatása az éneklésére. Tiniként modellkedett, háttérénekes volt, ám még húszéves sem volt, amikor megkapta első lemezszerződését, ahonnan nem volt megállás. A zenei siker nagyon gyorsan megtalálta, fél évtizeddel az indulás után már a Super Bowlon énekelte az amerikai himnuszt, alig egy évvel később pedig filmsztár is lett: a Több, mint testőrt ugyan vegyesen fogadta a kritika, de a közönség magasra emelte, díjak sorát kapta, és az I Will Always Love You-val – ami pedig nem is az ő dala, Dolly Parton írta, ám Whitney feldolgozása tette azzá, ami, nem mellesleg komoly jogdíj-bevételt hozva az eredeti szerzőnek is – örökre az énekes tehetségkutatók és karaoke-bárok kedvencévé tette.

Karrierjét ugyanakkor hamar elkezdte beárnyékolni a magánéleti boldogtalanság. Turbulens házassága Bobby Brownnal a nyilvánosság előtt zajlott, ahogy küzdelme a függőségekkel is. 2012 februárjában végül tragikus balesetben halt meg: hotelszobájában belefulladt a fürdőkádba. Életéről nemrég zenés életrajzi film is készült, ám az I Wanna Dance With Somebody elég gyenge lett, nem is kapott túl nagy nemzetközi figyelmet. Mi is inkább legizgalmasabb fotóival emlékezünk rá.

Galéria
Dirck Halstead / Getty Images
Whitney Houston énekes nő portréja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik