Kultúra

Arnold Schwarzenegger diszlexiája miatt alig bírta felvenni hangoskönyvét

Michael Tran / AFP
Michael Tran / AFP

Diszlexiájáról vallott Arnold Schwarzenegger a Facebookon. Az örök Terminátor hangoskönyve felvételei kapcsán írt olvasási nehézségeiről, és hogy gyerekkorában mennyi szenvedést okozott, hogy a világ még nem igazán ismerte ezt a jelenséget.

Mondhatnám, hogy mindenben fantasztikus vagyok, de hazudnék. Nemrég fejeztem be a Légy hasznos című hangoskönyvem felvételét. Október 10-én jelenik meg. Elmondhatnám, milyen csodálatos volt leülni és felvenni a saját szavaimat, de az az igazság, hogy iszonyúan megszenvedtem vele. Íme a titkom: szörnyű rosszul olvasok. Az 1950-es években Ausztriában nem beszéltek tanulási zavarokról, így legtöbbször, amikor felszólítottak, hogy olvassak fel az órán, az igazi katasztrófa volt, aztán rámcsaptak egy vonalzóval. Ma már tudom, hogy diszlexiás vagyok

– írta a testépítőből lett filmsztárból lett politikus. Leírta azt is, hogyan verekedte át magát annak idején a szereptanulás nehézségein, és hogy miként hidalta át nehézségeit most, a hangoskönyv készítésekor. A titok az idő: neki egyszerűen sokkal több időre van szüksége ezekhez a folyamatokhoz, és megtanulta ezt az időt meg is adni magának.

Ha forgatásra készül, akkor több hónapot ad magának arra, hogy megtanulja a szöveget, és most, hogy könyvét olvasta fel a hangoskönyvköz, szintén megoldotta, hogy ne legyen időnyomás alatt. Elkérte otthonra a hangfelvételhez szükséges eszközöket, és napi kétszer leült felvenni a szövegeket, a maradék időben pedig gyakorolt, gyakorolt, gyakorolt. Így naponta húsz-harminc oldalnyi szöveget sikerült felmondania. Tippjeit is megosztotta követőivel

1. Egy percig hagytam magam szenvedni és panaszkodni, de aztán rákényszerítettem magam, hogy nekikezdjek, mert a tagadástól nem fog elkészülni a felvétel.
2. Annyiszor futottam neki újra és újra, hogy azt meg se lehet számolni. Apró darabokra bontottam, tudván, hogy a kis győzelmekből épül fel a nagy győzelem, ami ebben az esetben a kész könyvet jelenti.
3. Egy fantasztikus csapat volt segítségemre. A saját csapatom, de a producerek és rendezők, Nithya, Danny és Kris, valamint Eric is, akik a berendezést beállították. Mindannyiunknak segítségre van szüksége; egyikünk sem boldogul egyedül.

Schwarzenegger posztja nagy sikert aratott a követői körében, rengetegen osztották meg történeteiket saját vagy családtagjaik tanulási nehézségeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik