Kultúra

Meghalt William Friedkin, Az ördögűző rendezője

Jon Kopaloff / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Jon Kopaloff / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
87 éves volt.

Életének nyolcvanhetedik évében meghalt William Friedkin amerikai filmrendező, aki leginkább az Oscar-díjas Francia kapcsolat (1971) és Az ördögűző című kasszasikerek rendezőjeként ismert – írja a Variety. Friedkint hétfőn érte a halál Los Angelesben. Halálhírét a Chapman Egyetem dékánja, Stephen Galloway erősítette meg, aki Friedkin feleségének barátja.

A Kiefer Sutherland főszereplésével készült utolsó filmjét, a Zendülés a Caine hadihajón című alkotást a Velencei Filmfesztiválon mutatják be az idén.

Friedkin az 1970-es években került az élre a filmrendezők egészen új és sikeres generációjának tagjaként, olyan rendezők társaságában, mint Peter Bogdanovich, Francis Ford Coppola és Hal Ashby. A Francia kapcsolat nagyszerű kritikai fogadtatását követően 1973-ban jött ki Az ördögűző, amely hatalmas kasszasikernek bizonyult a maga félmilliárd dolláros bevételével (később a Vatikán egyetlen, hivatalos ördögűző papjáról is forgatott dokumentumfilmet). Ez a mozi volt az, amelyik a Keresztapával együtt elindította a blockbuster-korszakot a mozifilmekben.

Friedkin Chicagóban született, és a középiskolában nem volt valami jó tanuló, de igyekezett profi szintre fejleszteni képességeit a kosárlabdázás területén. Mivel azonban sosem nőtt meg két méteresre, az újságírói pálya mellett döntött. A rendező, aki maga is éveket töltött a dokumentumfilmes szakmában, az évek során számos olyan dokumentumfilm szereplője volt, amely filmekről és filmesekről szól.

Friedkin legendás filmjéhez, Az ördögűzőhöz közvetlen folytatás készül, amit októberben mutatnak majd be. A premiert a rendező már nem élhette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik