Kultúra

A transzfóbiával vádolt J. K. Rowlingot kiradírozzák egy múzeumból

Tolga Akmen / AFP
Tolga Akmen / AFP
A seattle-i Popkultúra Múzeuma megtartja Harry Pottert, de a szerzőjét nem.

A seattle-i Popkultúra Múzeuma eltöröl a kiállításából minden J. K. Rowlingra utaló nyomot, mert szerintük az írónő szuper gyűlöletkeltő és megosztó kijelentéseket tett a transz emberekről. A múzeum projektvezetője, Chris Moore, aki maga is transznemű, egy hosszú blogbejegyzésben magyarázta meg a döntés okait.

Van egy hideg, szívtelen, örömöt elszívó entitás a Harry Potter világában, de ezúttal nem egy Dementor az

– írta Moore, hozzátéve, hogy Rowling kiradírozásával az általuk károsnak tartott megjegyzései hatását próbálják csökkenteni. És tudják, hogy ez nem tökéletes megoldás, de nem jut eszükbe jobb. Magát Harry Pottert és a könyv világához kötődő relikviákat amúgy nem tüntették el a múzeum Fantasy és Sci-fi részlegéről, csak mostantól semmilyen jel nem utal annak írójára.

A J. K. Rowling körüli felháborodás évekkel ezelőt indult, miután védelmébe vett egy brit nőt, akit azért rúgtak ki, mert azt tweetelte, hogy egy ember nem változtathatja meg a biológiai nemét. Azóta többször is kifejtette véleményét a témában, aminek nyomán egyre hangosabban vádolták transzfóbiával, és megromlott a kapcsolata a Harry Potter-filmek több színészével, köztük Daniel Radcliffe-fel és Eddie Redmayne-nel is. A botrány részleteiről írt elemző cikkünket itt olvashatják:

Kapcsolódó
J. K. Rowlingot transzfóbia miatt feszítik keresztre, korábban a homofóbok mentek neki
J. K. Rowlingot egyre többen és egyre hangosabban támadják, amiért – a tiltakozók szerint – transzfób megnyilvánulásokat tett. Az írót korábban a homofóbok támadták, mert a sokszínűség büszke szószólója volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik