Kultúra

Meghalt Marc Gilpin, a Cápa 2. egykori gyerekszínésze

Universal/Getty Images
Universal/Getty Images

Ötvenhat éves korában meghalt Marc Gilpin, aki gyerekszínészként a Cápa 2-ben Roy Scheider ksifiát játszotta. Gilpin régóta küzdött egy agresszív agydaganattal, végül szombaton halt bele a betegségbe, tudatta a sajtóval nővére, Peri Gilpin.

Az 1978-as film a Spielberg-féle  A cápa három évvel korábbi sikerét akarta folytatni, így nem meglepő, hogy több száz gyereket hallgattak meg, mielőtt megtalálták a film gyerekszereplőit. Marc Gilpin tizenegy éves volt, amikor a film mozikba került. A folytatást már nem Steven Spielberg, hanem bizonyos Jeannot Szwarc rendezte, és Gilpin is egy csere miatt kerülhetett be a filmbe: az első film után Roy Scheider maradt a filmbeli rendőrfőnök, sőt, a nejét játszó Lorraine Gary is maradt a stábban, ám a gyerekeiket játszó Chris Rebello és Jay Mello helyére új gyerekszínészeket kerestek, Gilpin filmbeli testvérét Mark Gruner alakította.

Gilpinnek nem a Cápa 2. volt az első munkája, sőt: négyévesen szerepelt az első tévéreklámjában, és a cápás kaland után is folytatta a gyerekszínészkedést, húgával együtt játszott a CHiPs című tévésorozatban, szerepelt a Fantasy Islandben, Az álarcos lovag legendájában és egy sor egyéb filmben és sorozatban, köztük az elit szereposztással készült Surviving című filmben Ellen Burstyn, River Phoenix és Paul Sorvino oldalán. A film sikere nyomán egy menedzser megkereste a fiút, hogy szerződtesse őt, ám Gilpin csak azzal a feltétellel ment bele a dologba, ha a menedzser húgát, Perit is szerződteti. Aki végül sikeresebb lett, mint ő maga: a Frasier – A dumagép több mint kétszáz epizódjában szerepelt, és máig tartó karrierje van, miközben bátyja már a ’80-as évek végén felhagyott a színészettel: időközben ugyanis autodidakta módon kitanulta a szoftverfejlesztést, és ezen a területen helyezkedett el, több saját szabadalma is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik