Kultúra

Kiakadtak a japánok a Barbenheimer-mémeken

CHRIS DELMAS / AFP
CHRIS DELMAS / AFP

Felháborította a japánokat az, hogy az atombomba feltalálását középpontba helyező Oppenheimert humoros formában, a Barbie-val együtt reklámozzák. Amióta kiderült, hogy az idei év két legjobban várt filmjét egy napon mutatják be, mindent elárasztottak a Barbenheimer-mémek, amelyeken a két merőben különböző világot mossák össze. A japánok érthető módon Hirosimával és Nagaszakival a hátuk mögött nem feltétlen tudnak önfeledten nevetni a rózsaszín gombafelhőkön és a pinkbe csomagolt atombombán, azon meg pláne, hogy a film hivatalos Twitter/X-fiókja továbbosztotta ezeket a mémeket. A napokban a #NoBarbenheimer hashtag kifejezetten népszerű lett a közösségi oldalakon Japánban, sőt, egyesek a Barbie bojkottálása mellett szólaltak fel.

A Warner Bros. Japan közleményben ítélte el azt, hogy az amerikai anyavállalat élteti az általuk ízléstelennek vélt promót, a Deadline fordítása szerint eképp:

Rendkívül sajnálatosnak tartjuk, ahogy a Barbie amerikai főhadiszállásának hivatalos fiókja reagált a Barbenheimer-rajongók posztjaira. Nagyon komolyan vesszük ezt a helyzetet. Arra kérjük az amerikai központot, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket. Elnézést kérünk azoktól, akiket megsértett ez a meggondolatlan reakciósorozat.

A Warner Bros Film Group ugyancsak a lapnak juttatta el válaszát, amelyben azt írták: „A Warner Brothers sajnálja a közelmúltban tanúsított érzéketlen megnyilvánulásait a közösségi oldalakon. A stúdió őszintén elnézést kér.” A lap értesülései szerint azt is hozzátették, hogy a kifogásolt bejegyzéseket törlik majd a hivatalos platformokról.

Többek közt az sem lelhető már fel a hivatalos oldalon, amelyen az atombomba atyját alakító Cilian Murphy a hátán viszi az önfeledten kacagó Margot Robbie-t Barbie-ként, miközben a háttér lángba borul. A hivatalos Twitter/X-fiók szívecskés és puszis emojikkal tarkítva azzal osztotta tovább a képet, hogy „ez egy emlékezetes nyár lesz.” . A felháborodott válaszreakciók közt nem egy olyan volt, ahol valódi fotókat posztoltak a japánok számára egészen más szempontból emlékezetes nyárról 1945-ből megtoldva a hivatalos fiók által is használt emojikkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik