Kultúra

Nem kell félni a kísértetektől, meg is lehet szeretni őket

Forum Hungary
Forum Hungary
Egész estés családi horrorvígjáték készült egy vidámparki látványosságból. Talán a legelkötelezettebb Eddie Murphy-rajongók emlékeznek rá, hogy a disneylandi kísértetkastély alapján már rendeztek egy filmet húsz éve, csak annak Elvarázsolt kastély volt a címe. A most moziba került Kísértetkastély majdnem ugyanaz, de Murphy nincs sehol, helyette a karizmatikus Lakeith Stanfieldre és a mindig jópofa Owen Wilsonra hárul a feladat, hogy megtörje a szellemátkot. De meddig megy el Jared Leto a gonoszkodásban? Kritika.

Feszült hangulatú vezetői értekezleteket tarthattak a Disney-nél 2010 körül. A stressz oka, hogy el kellett dönteni, melyik vidámparki látványosságból csináljanak legközelebb filmet. A Karib-tenger kalózai jól sikerült, sok pénzt hozott – csak akad még valamilyen disneylandi mutatvány, ami filmet ér. Ha más nem, esetleg a büfé vagy a mosdó? Vagy mi lenne, ha a Kísértetkastélyból készülne adaptáció? Hogy abból már csináltunk egyet? Nem baj, mire kész lesz az új, az előzőt mindenki elfelejti.

Így is lett. Hiába kapott zöld utat a terv, a második Kísértetkastély-filmre az igazgatósági döntés után még tizenhárom évig kellett várni. Ennyi idő alatt a 2003-ban készült Elvarázsolt kastély lekerült a tékák alsó polcaira, sőt a tékákat is bezárták, helyükön lottózó vagy dohánybolt nyílt.

Az Elvarázsolt kastély főszereplőjét, Eddie Murphyt a mai gyerekek már nem is ismerik. Az új Kísértetkastély így tiszta lappal indulhat, hogy egyszerre könnyed és borzongató, mégis teljesen feledhető szórakozást nyújtson a 35 fokos júliusi hőségben.

Forum Hungary

A címbeli épület valahol a mocsaras Louisiana államban áll, New Orleanstól nem messze. Olcsón kínálják megvételre, de hogy miért, arra csak az ingatlan megvásárlása után, az első éjszakán jön rá Gabbie, az egyedülálló anya és kilencéves fia, Travis. A kastélyt szellemek lakják, nem is egy. Meg kellene tudni, mit akarnak, különben a beköltöző családnak soha nem lesz nyugta tőlük. Előbb egy szelleműzésre szakosodott papot, majd egy asztrálfotóst, egy médiumot meg egy helytörténészt is beszerveznek a nyomozásba, bár egyikük sem önszántából csatlakozik. Aki átlépi a kastély küszöbét, annak nyomába szegődnek a kísértetek, és hazáig követik.

Így történhet meg, hogy a kastély egyik látogatója, miután első alkalommal szkeptikusan távozik, otthon egy évszázadok óta halott, de holtában is csöpögő kalózt talál a kanapéján. Felrémlik egy másik szellemkalóz és egy másik, mit sem sejtő átlagember találkozása egy másik, évtizedekkel ezelőtti Disney-filmből, a Feketeszakáll szelleméből. A stúdió már ott megmutatta, hogy a kísértetektől nem feltétlenül kell félni, meg is lehet szeretni őket.

A Kísértetkastély botcsinálta szelleműzői közül a szépreményű fizikusként indult, utóbb asztrálfotózással foglalkozó Ben fut össze a kalózzal. Bennek nehezére esik elfogadni, hogy van élet a halál után, különösen azóta, hogy autóbalesetben elvesztette a feleségét, és semmiféle síron túli találkozásra nem került sor kettejük között. Egyedül maradt a gyászával. Ennek a megkeseredett férfinak kellene összerántania a Gabbie-ék elátkozott kúriájába beköltöző csapatot, közösen pedig megfejteniük, miért szorult be a kastélyba közel ezer másvilági lélek.

Forum Hungary

Az előző Elvarázsolt kastélyban Eddie Murphy munkamániás karakterének kellett visszatalálnia a családjához, míg az új Kísértetkastélyban a Lakeith Stanfield által játszott Ben kap esélyt, hogy végre feldolgozza felesége halálát. Elsősorban Stanfield miatt érdemes megnézni a filmet, aki az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezése. Az amerikai független filmek közönsége az Átmeneti állomás nevelőotthoni melodrámájában láthatta először, a legtöbben viszont a tavaly befejeződött, de máris kultikussá vált Atlantában figyelhettek fel rá, amelyben a kelekótya, de szerethető Dariust játszotta Donald Glover és Brian Tyree Henry oldalán. Főszereplője volt a Bocs, hogy zavarom szürreális szatírájának, Hollywoodban pedig a Tűnj el! és a Tőrbe ejtve sikere miatt kapták fel a nevét. A Júdás és a Fekete Messiás mellékszereplőjeként két éve Oscarra jelölték, most pedig már a családi Disney-filmek főszerepénél tart.

Nem is kérdés, hogy Stanfield gond nélkül elviszi a hátán az egész Kísértetkastélyt tornyostól, rejtekajtóstól. Akinek ekkora karizmája és ilyen lefegyverző, szelíd humora van, annak világsikere lesz.

Stanfield mellett az ugyancsak kiváló komikus, Owen Wilson kergeti a szellemeket (vagy azok őt, mikor hogy), de a csapat tagja a rokonszenves Rosario Dawson és a régen látott Danny DeVito is. Néhányan mindössze egy-egy testrészükkel képviseltetik magukat: Jamie Lee Curtisnek a feje, Jared Letónak a vérben forgó szeme látszik csak. Leto sajnálatos módon gumiszerű CGI-álarcot kapott, abban kell eljátszania a főgonoszt, a Kalapdobozos Kísértetet. A színész köztudomásúan a minél teljesebb átélés és szerepbe helyezkedés híve, ezért megkönnyebbülve hallottuk, hogy nem temette el magát elevenen a Kísértetkastély kedvéért.

Forum Hungary

Szerencsére ennyire még Leto sem veszi komolyan magát, különösen nem egy ilyen filmben. A Kísértetkastély ugyanis inkább családi vígjáték, mint horror. Nehéz ez a műfaji egyveleg, talán Steven Spielbergnek kellett volna próbát tennie vele, aki a nyolcvanas években producerként tető alá hozta a hasonló témájú, de inkább a horror felé billenő Poltergeistot. A Kísértetkastély rendezőjével, Justin Simiennel szemben igazságtalan vád lenne, hogy nem egy Spielberg. Simien az afroamerikai szatírák felől érkezik. Első nagyjátékfilmjéből, a Kedves fehér emberekből rögtön sorozatváltozatot rendelt a Netflix, majd az egyik legszórakoztatóbb horrortípussal folytatta, azzal, amelyikben testrészek kelnek önálló életre – Simien Bad Hair című filmjében speciel a hősnő haja.

A Kísértetkastélyban kevesebb az etnikai alapú humor, annál több az egész családnak szóló, szívmelengető tanulság. Semmi sincs benne, amit ne láttunk volna korábban 999 alkalommal (éppen ennyi szellemet kell kiszabadítania Ben csapatának), de különösebben idegesítő részleteket vagy ügyetlen megoldásokat sem találunk.

A Kísértetkastély éppen annyira ijesztő, hogy egy tízéves gyerekkel is meg lehessen nézni moziban, és annyira szentimentális, hogy a Szívhang-füzetekre előfizető nagymamát se kelljen otthon hagyni.

De minek örüljünk mi, akik elmúltunk tízévesek, viszont még nem léptünk nagyszülőkorba? Talán annak, hogy Lakeith Stanfield magabiztosan bizonyíthatja, az egész család szórakoztatását nyugodtan rá lehet bízni.

Kísértetkastély (Haunted Mansion), 2023, 123 perc. 24.hu: 5,5/10.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik