Kultúra

Terry Gilliam lesz az executive producere Turai Balázs animációs filmjének

Boddah
Boddah

Executive producerként csatlakozott Turai Balázs Amok című animációs filmjéhez a Monty Pythonból is ismert Terry Gilliam – tájékoztatta Osváth Gábor, a film egyik producere az MTI-t csütörtökön.

Turai Balázsnak régóta inspirációt jelent Terry Gilliam életműve, többek között ezért keresték fel az alkotót. Terry Gilliam megnézte Balázs korábbi munkáit is (a Candide kalandjai sorozat, Róma bukása), és

őszintén rajongott az Amokért, kedves sorokat írt róla

– mondta el a producer, hozzátéve, hogy a világhírű alkotó csatlakozása a film előtt számos új lehetőséget nyit meg.

A tizennégy perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével. A film tavalyi bemutatója óta negyvenhét ország százöt fesztiváljának versenyprogramjában szerepelt, Kanadától Spanyolországon át Japánig. Az Amok idén júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a Szarajevói Filmfesztiválon pedig a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta. Emellett elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, az év elején pedig bekerült az Annie Awards idei jelöltjei közé.

Az Amok a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Filmjus Alapítvány támogatásával készült, gyártója a hazai Boddah volt. Utóbbi nevéhez fűződik többek között Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült, idén Cannes-ban Arany Pálmát nyert 27 című alkotása is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik