Kultúra

A szovjet helyett rövidesen ukrán címert mutat majd a kijevi Anyaföld-szobor

Ruslan Kaniuka / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images
Ruslan Kaniuka / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images
A munkáknak három hét múlva el kell készülnie.

Az ukrán fővárosban nemrég megkezdték az előkészületeket arra, hogy a Haza Anyácska szobron a 13 x 8 méteres sarló-kalapácsos szovjet címert Ukrajna háromágú szigonyt ábrázoló címerére cseréljék – írja az MTI.

Az ukrán kulturális minisztérium szerdán a Telegramon közzétett videófelvételen mutatta be, hogyan zajlik a kezében kardot és pajzsot tartó, a második világháborúban elhunyt katonáknak emléket állító monumentális nőalak megújulása.

Hatvankét méteres magasságával ez Európa legmagasabb szobra, és 16 méterrel magasabb, mint a New York-i Szabadság-szobor. Az emlékmű teljes magassága a talapzattal együtt százkét méter, súlya pedig csaknem 500 tonna.

A pajzsra kerülő ukrán címer „európai fémből” készül egy kijevi üzemben, mert a Zaporizzsjében lévő Zaporizssztal acélgyár által küldött minta nem felelt meg a műszaki követelményeknek – közölte a minisztérium.

A projekt költsége 28 millió hrivnya, azaz körülbelül 260 millió forint, amit teljes egészében adományozók biztosítanak.

A munkák célja, hogy augusztus 24-re, Ukrajna függetlenségének harminckettedik évfordulójára elkészüljenek az átalakításokkal, amikkel egy tavaly júliusi internetes felmérés szerint az ukránok 85 százaléka ért egyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik