Kultúra

Puskin és egy szovjet tábornok emlékművét bontották le a kelet-ukrajnai Poltavában

A folyamat ezzel még nem ért véget.

A kelet-ukrajnai Poltavában lebontották Alekszandr Puskin XIX. századi orosz költő, az orosz irodalom klasszikusa és a keleti front legfontosabb csatáit is megjárt Nyikolaj Vatutyin tábornok, a Szovjetunió Hőse emlékművét – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség csütörtökön az Obscsesztvennoje Novosztyi portál ukrán kiadására hivatkozva.

A portál Telegram-csatornáján fotókat tett közzé, amint a szobrokat leveszik talapzatukról, és elszállítják egy teherautón.

A poltavai városi tanács végrehajtó bizottsága július 24-én hozott határozatot az orosz és szovjet személyiségeknek állított százhatvannégy köztéri emlékmű eltávolításáról, amire május elején a kulturális minisztériumtól is hozzájárulást kértek.

Az orosz és szovjet emlékművek eltávolítása Ukrajnában 2015-ben, az úgynevezett dekommunizációs törvény elfogadása után kezdődött. Ennek keretében 2022 elejéig a hatóságok több mint

kétezerötszáz emlékművet bontottak le, kilencszáz települést és ötvenezer utcát neveztek át.

Olekszandr Tkacsenko kulturális és tájékoztatási miniszter közlése szerint huszonnyolc Puskin- és kilenc Gorkij-szobrot, valamint húsz, a „szovjet felszabadítóknak” állított emlékművet és emlékjelet távolítottak el, sőt, 7650, Oroszországgal kapcsolatos helynevet is megváltoztattak.

A szobrok eltűnése Poltavában sem áll meg: a közeljövőben a második világháború másik fontos arcáé, Zigin tábornoké is eltűnhet majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik