Kultúra

Független színházak és fiatal előadók egész sora várja idén az Ördögkatlan Fesztivál résztvevőit

Ördögkatlan Fesztivál
Ördögkatlan Fesztivál
A kilométeres hosszúságú programban mindenki megtalálhatja a kedvencét.

2023. augusztus 1. és augusztus 5. között újra vár mindenkit az Ördögkatlan Fesztivál: Nagyharsányban, Beremenden, a Vylyan teraszon és a Mokos Pincészetben újra minden művészeti ágból a legjobbak gyűlnek össze.

A legjobb magyar borok vidékén, falvakban és pincészetekben, utcákon, strandon és teraszokon egyaránt több száz programmal találkozhatunk majd, középpontjában pedig a fiatal előadók és a független színházak állnak – ennek fényében nem is meglepő, hogy az idei díszvendégek egyike a tízéves Jurányi Ház, a kultúra vízivárosi fellegvára, a független-alternatív színházi emberek és nézők fészke.

A másik díszvendég a díjakkal egyáltalán nem elhalmozott Másik János, az Ördögkatlan rendszeres résztvevője lesz, akit a szervezők sajtóközleményükben hozzáteszik: a zenész

az egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb, virtuóz magyar zenész és előadó. Szabad és besorolhatatlan, már csak ezért is kötődik szorosan az Ördögkatlanhoz.

A nagyharsányi református templomban, illetve Beremenden egy nagyszínpaddal a Magyar Zene Háza is bemutatkozik majd.

A Katlanon Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint játssza, Regős Simon és társai a Puszták népét dolgozták fel, Pál András osztálya egy Csikágó-mjuzikelt magyarosított, Fodor Orsi rendezése dokufikciós előadást hoz a Trafóból, székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek, kaposvári színészhallgatók pedig Arany Jánossal és Shakespeare-rel érkeznek.

Az Ördögkatlan mélységesen konzervatív abban a tekintetben, hogy meggyőződéssel vallja: olvasni jó – írják, így érkezik többek között az Európa Kiadó (Háy János, Bódis Kriszta), a Jelenkor (Visky András), a Corvina (Csáki Judit Csuja Imre), a Magvető (Nádasdy Ádám, Krusovszky Dénes, Tóth Kriszta, Boldizsár Ildikó, Szabó T. Anna, Dragomán György), valamint a Líra Irodalmi Délutánok.

Az eseményen a Hagyományok Háza is képviselteti magát: birtokba veszik ugyanis Beremendet, és Folkligettel, Folkudvarral, utcai táncházakkal mutatják bea magyar kultúrát. A fellépőket felsorolni is lehetetlen: Paár Julcsi éneke, a Sárarany muzsikája, a Ziránó színházi előadásai, ékszerkészítés és lélekmadár-faragás, kosárfonás és nemezkészítés, népi játszótér és kékfestő-kiállítás, meseszó gyereknek és felnőttnek… és még a Petőfi-féle forradalmi lepényt is megkóstolhatjuk!

Ördögkatlan Fesztivál

Egy régi indián jóslat szerint a jövő emberisége egy világot átszövő nagy pókhálóban fog vergődni. Ez most történik, hiszen Cseh Andrisék a Játéknap segítségével idén valóban egy rezervátumba költöznek, hogy egy saját világot építsenek, és onnan induljanak hadiösvényre megküzdeni a XXI. század régebbi és újabb kihívásaival: egy indián tábor sátrai közt küzdenek az elsüllyedőben lévő emlékezet, érzékelés, imagináció, természetes intelligencia és a szerelem ügyéért. A rezervátumban öt indián sátor (tipi) áll majd a központi tűzgödör körül: A T.I. (természetes intelligencia) sátra, az érzékelés sátra, az emlékezet sátra, a képzelet sátra, illetve a szerelem sátra.

A sokszínű kínálat ennyivel persze nem áll meg, hiszen

  • az Iskola utca 35. Teremben dalszöveget írhatsz Cseh Tamás meg nem írt dallamára,
  • Both Miklósnál ukrán táncházban rophatod,
  • Tim Carroll és Alexis Milligan workshopjának nyilvános prezentációját nézheted az amfiteátrumban,
  • Dinyés Daniék mezítlábas éjszakai szerenádjait hallgathatod a strandon,
  • Romsics Ignácot hallgathatod a közösségi emlékezetről,
  • régészkedhetsz a Nemzeti Múzeum munkatársaival,
  • Cseh Tamás dalait hallgathatod a Csíktől és Kiss Tibitől, a Csaknekedkislánytól és a Balatontól, Beck Zoliéktól és Lovasi Andrásért.

További felsorolás helyett ajánljuk a helyszínen váltott harmincezer (elővételben 26 ezer) forintos bérlettel, vagy 8900 (elővételben 6900) forintos jeggyel látogatható Ördögkatlan Fesztivál hivatalos honlapját és Facebook-oldalát.

A Fesztivál házigazdái hozzáteszik: az egyre nehezedő körülmények között a Katlan életben maradásához a jegybevételen és a remélt állami támogatáson túl további forrásokra is szükség van, így kérik, hogy amennyiben a résztvevőknek van rá lehetősége, akkor a jeggyel vagy bérlettel egy csomagban Mezítlábas, Csíkos vagy Mezítlábas-Csíkos Katlanbarát támogatást is váltsanak (ez akár jegy váltása nélkül is lehetséges), 5, 10, vagy épp 20 ezer forinttal segítve a megrendezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik