Kultúra

A Vatikán közelében, egy palota udvarán kerültek elő Nero színházának romjai

Lalupa / Wikimedia Commons
Lalupa / Wikimedia Commons
Az ásatások három éve folynak.

Egy reneszánsz palota udvarában fedezték fel nemrég Nero római császár (37-68) eddig csak leírásokból ismert színházának maradványait – írja az MTI egy szerdán tartott római sajtótájékoztatót szemlézve.

A császári teátrum létezéséről eddig csak antik szövegekből, így idősebb Plinius történetíró és filozófus írásaiból lehetett tudni, a helye azonban nem volt ismert.

A Szent Péter térre vezető széles Conciliazione-sugárúton emelkedő Palazzo della Rovere udvarán 2020 óta folyó ásatások során mostanáig

a félköríves nézőtér részletei, márványoszlopok, aranyozott stukkódíszítések és olyan helyiségek kerültek elő, amik valószínűleg a jelmezek és díszletek tárolására szolgáltak.

Az eseményen Daniela Porro római műemlékvédelmi főfelügyelő is megszólalt, aki szerint

kivételesen jelentős felfedezésről van szó, annak a helynek a megtalálásáról, ahol Néró elpróbálta költeményei előadását és énekperformanszait.

A Rovere-palota a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend székhelye, egy nemrég kötött bérleti szerződés alapján a hatalmas épület egy részében azonban rövidesen luxushotelt alakít ki a Four Seasons szállodalánc.

A fallal körülvett udvaron folyó ásatások során felszínre kerültek Agrippina kertjei is, ahol Caligula császár egy nagy cirkuszt építtetett lóversenyek céljára, de középkori termelői és zarándoklati tevékenységek nyomait is felfedezték.

A középkori leletek ugyan korukat tekintve sokkal újabbak, jelentőségüket ez azonban nem csökkenti, hiszen ritka bepillantást engednek egy eddig kevéssé ismert időszakba:

X. századi színezett üvegkehelyből például hét darabra is bukkantak, aminek köszönhetően mostantól már tizennégy túlélőjét ismerjük.

A tervek szerint az elmozdítható műtárgyakat múzeumban helyezik majd el, a színházépület maradványait a tudományos vizsgálatok után azonban visszatemetik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik