Kultúra

Mostantól három, frissen felújított Ikarust is láthatunk a Közlekedési Múzeum új kiállításán

Újabb értékes járművek kerültek az Északi Járműjavítóba.

Három restaurált, továbbá egy felújítás előtt álló Ikarus 200-as várja a látogatókat július 26-tól az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában – írja a Közlekedési Múzeum sajtóközleménye, ami hozzáteszi: az autóbuszok közel eredeti pompájukban láthatóak, mintha éppen a legendás mátyásföldi vagy székesfehérvári szerelőcsarnokból kerültek volna a gyűjteménybe.

A Bringára váltva című kiállítás belépőjegyével ingyenesen megtekinthető járművek közt

  • egy 1986-os gyártású 256.50 V-t,
  • egy Ikarus 260.02-est,
  • illetve egy Ikarus 260.50-est

találunk, mellettük pedig egy korábban Budapesten szolgáló Ikarus 280.49 autóbusz áll, aminek a belső tere is bejárható.

Galéria
Szikora Zsombor / MMKM

A tömegközlekedési forgalomból már teljesen kivont 200-asok a rendszerváltás előtt, a keleti blokkon belül a legfontosabb és legismertebb magyar exportcikkek voltak, amik Kubától Malajziáig a világ számos pontján feltűntek, így minden idők legnagyobb darabszámban gyártott buszszériájává váltak.

A típusválaszték széles volt, az előd modelleknél egységesebb – írja a múzeum, ami hozzátette: a városi használatot jelentősen megkönnyítette az automata váltó, a külföldi licenc alapján gyártott, padló alatti fekvő helyzetű, beépítést lehetővé tévő motorok, a nagy befogadóképesség, valamint a világos és tágas utastér.

A Közlekedési Múzeum egyedi Ikarus nosztalgia-flottájával elismerését kívánja kifejezni a legendás magyar buszgyár öröksége előtt, valamint célkitűzése az utókor számára bemutatni, hogy milyen lehetett a mindennapok részét képező tipikus 200-asokkal utazni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik