Kultúra

Meghalt Tony Bennett

Paul Archuleta / FilmMagic /Getty Images
Paul Archuleta / FilmMagic /Getty Images
Kilencvenhat éves volt.

Alig két héttel kilencvenhetedik születésnapja előtt, július 21-én elhunyt Anthony Dominick Benedetto, avagy ismert nevét Tony Bennett, aki nyolcvanöt éves karrierje során tizennyolc Grammy-, két Emmy-, illetve egy Grammy-életműdíjat is begyűjtött.

A görög gyökerű olasz bevándorlók gyermekeként New Yorkban született és felnőtt énekes alig tízévesen állt először színpadon, a háború után azonban néhány éves szünetet tartott, majd a Columbiához szerződött.

Első nagy slágere az 1951-ben listavezetővé is vált Because of You volt, amit számos másik követett. Az egyértelműen a dzsesszel szimpatizáló férfi felívelő karrierjét a rock, mint műfaj felfutása állította meg, a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulóján visszatért, és több aranylemezt is összehozott.

A pályája során több mint ötvenmillió lemezt eladó Bennett utolsó nagy sikerét a Lady Gagával közösen kiadott Cheek to Cheek (2014) című lemez adta, de az utóbbi években is számos alkalommal működtek együtt.

A zenész 2020-ban bejelentette: négy évvel korábban Alzheimer-kórral diagnosztizálták, az életet azonban ennek árnyékában is óriási ajándéknak érezte, sőt, a koncertezést sem fejezte be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik