Kultúra

Beolvasztották a novemberben eltűnt kelta aranykincs egy részét

Archäologische Staatssammlung Bayern / AFP
Archäologische Staatssammlung Bayern / AFP
A négy letartóztatott gyanúsítottat akár tíz év börtönre is ítélhetik.

Vélhetően beolvasztották annak a több millió euró értékű, kelta korból származó 483 darab aranyérmének egy részét, amelyet novemberben loptak el betörők a felső-bajorországi Manching városának kelta és római kori leleteket bemutató múzeumából – közölték a hatóságok csütörtökön.

A közlemény szerint a rendőrök

tizennyolc aranytömböt találtak az egyik gyanúsított tettenérésekor

– áll a közleményben.

A 2022. november 22-i betörés nyomán kedden összesen négy gyanúsítottat tartóztattak le, miután a hatóságok a múzeum előtt talált tárgyról vett DNS-minta alapján a feltételezett elkövetők nyomára bukkantak. Közülük hármat tizenegy korábbi, 2014 és 2022 között elkövetett németországi és ausztriai betöréssel vagy betörési kísérlettel is – ezeket több szupermarket, egy gépjármű-regisztrációs hivatal és egy kaszinó ellen hajtották végre – is összefüggésbe hoztak. A manchingi múzeum kifosztása az állítólagos bűnbanda első olyan betörése volt, aminek során kulturális kincseket loptak el.

Guido Limmer, a bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) helyettes vezetője Münchenben elmondta, hogy a hatóságok megvizsgálták a héten talált tizennégy aranytömböt, amikről úgy gondolják, hogy

mind négy érme beolvasztásával készült,

hiszen a nem szabályos öntvények összetétele nagyrészt megegyezik az aranyérmék anyagával, bár a kérdés eldöntéséhez pontosabb elemzésre van szükség.

Tudjuk, hogy körülbelül 70 aranyérmét végleg elvesztettünk, kulturális és történelmi jelentőségük menthetetlenül odaveszett. Ez természetesen azt is jelenti, hogy talán még van remény, hogy megtaláljuk a többi aranyérmét, vagyis az aranykincslelet nagyobb részét

– fogalmazott Markus Blume bajor tartományi kulturális miniszter csütörtökön.

A hiányzó tárgyak utáni kutatást többek közt az északkelet-németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban folytatják, ahol a négy közül három gyanúsítottat tartóztattak le.

A feltételezett elkövetők telekommunikációs területen dolgozó mérnökként, könyvelőként, üzletvezetőként, illetve egy épületbontással foglalkozó cég alkalmazottjaként dolgoztak. Egyikük sem adott semmilyen információt a rendőrségnek letartóztatásuk óta.
Vizsgálati fogságukat szerdán meghosszabbították, a bűnszervezetben elkövetett rablás vádjával folyó jogi eljárás eredményeként pedig akár tíz éves börtönbüntetést is kaphatnak majd.

Az időszámításunk előtt 100 körül készített aranykincset – a XX. század legnagyobb kelta aranyleletét – az Oppidum Manching elnevezésű kelta nagytelepülés egykori területén találták 1999-ben, majd 2006 óta a múzeumban voltak láthatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik