Kultúra

Travis Scott nem léphet fel a gízai piramisoknál

Patricia DE MELO MOREIRA / AFP
Patricia DE MELO MOREIRA / AFP

Az egyiptomi zenészek szakszervezete kedden megakadályozta, hogy Travis Scott amerikai rapper július 28-án a gízai piramisoknál lépjen fel. A zenészszervezet, amely az országban bármilyen koncertet és zenei közvetítést ellenőrizhet, a tervezett előadást azzal az indoklással hiúsította meg, hogy Scott fellépése „sérti az egyiptomi hagyományokat”.

A Kairóhoz közel magasodó piramisok lábánál rendszeresen rendeznek popzenei koncerteket, 2021-ben például az amerikai Black Eyed Peas lépett fel ott. Az egyiptomi zenészszervezet hosszú ideje hadakozik az egyiptomi urbánus zenével, különösen a rappel, de csak ritkán akadályoz meg koncerteket.

Emellett Egyiptomban a történelem „átírásának” tekintik, hogy egyes afroamerikai mozgalmak az ősi fáraókhoz való kulturális kötődésre hivatkoznak. Emlékezetes, mekkora botrány volt nemrég abból is, hogy egy Netflix-dokudrámában fekete színésznő alakította Kleopátra szerepét. A szervezet keddi közleményében hangsúlyozta, hogy a közösségi médián olyan információkat talált Travis Scottról, amelyek általa végzett furcsa rituálékra utalnak, és ezek ellentétesek az egyiptomi hagyományokkal, írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik