Kultúra

Megsérült a háborúban az ukrán filmes, aki korábban öt évig volt orosz fogoly

MIGUEL MEDINA / AFP
MIGUEL MEDINA / AFP

Megsérült az orosz-ukrán háború déli frontján Oleg Szencov ukrán filmrendező, akinek fogvatartásáért néhány éve nemzetközi szintű tiltakozás tört ki. Szencov a háború kitörése után csatlakozott a hadsereghez, most pedig repeszsérülésekkel kezelték, miután tüzérségi találat érte a csapatát. Szencov, aki hadnagyi rangban szolgál, nem sokkal azután sérült meg, hogy pénteken átvette Franciaország ukrajnai nagykövetétől a francia Becsületrend kitüntetést.

A visszatérésünk utáni első küldetés alatt, a partraszállás során tüzérségi tűz alá kerültünk. A Bradley (egy amerikai harcjármű – a szerk) ismét megmentette az életünket. Három sebesült, többnyire repeszek. Az arcomból már kiszedték a repeszdarabokat, a karomban és a lábamban lévő apró darabok viszont örökre velem maradnak. A többi srác is jól van – – a zaporizzsjai orvosok tudják a dolgukat, köszönjük!

– írta Szencov a Facebookra posztolt fotóhoz, melyen véres arccal, egyenruhában látható.

Szencov annak idején azért került orosz fogságba, mert nyilvánosan tiltakozott a Krím annektálása ellen, az orosz hatóságok terrorizmussal vádolták meg, és húsz év börtönre ítélték, végül öt év után, egy fogolycsere alkalmával szabadulhatott. 2018-ban Szencov megkapta az Európai Parlament rangos Szaharov-díját, amelyet az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért ítélnek oda évente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik