Kultúra

Hellboy kocsijából csináltak mentőautót Fábiánsebestyénben

ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 / AFP
ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 / AFP

A Magyarországon forgatott Hellboy II. – Az Aranyhadsereg című 2008-as film egyik kellékautóját használja mentőautóként Fábiánsebestyénben az önerőből működtetett helyi mentési központ – írja a Magyar Narancs.

A Ford mentőautót Guillermo del Toro és a stábja még 2007-ben hozta az országba, ám a Tárnokon, Sóskúton és az etyeki Korda stúdióban zajló forgatások befejezése után nem vitték vissza magukkal az Egyesült Államokba, egyszerűbbnek látták eladni. A járművet Csongrád megyei falu képviselő-testülete vásárolta meg 3 millió forintért, ám nem azért, hogy filmes relikviaként mutogassák. Az autót úgy szerelték fel, hogy mentőként lehessen használni.

Hamarosan a kétezer fős településnek is csatlakoznia kell a már több megyében bevezetett egységes orvosi ügyeleti rendszeréhez, amelyet várhatóa a megyében októbertől vezetnek be. Az országos átszervezésnek köszönhetően az eddigi 17 kilométer helyett még messzebbről érkezhet majd a segítség.

Kós György, a falu egykori háziorvosa, jelenleg polgármestere szerint

halálzóna nemcsak a Mount Everesten létezik, hanem a segítségnyújtáskor az időben is: négy-öt percen belül van lehetőség adott esetben az újraélesztésre. A vidéki ember túlélési esélyét nem a kormányok rontják, hanem a távolság.

Éppen emiatt indítottak önerőből egy mentési központot, ahol önkéntes tűzoltóság és az önkormányzati rendészet is működik, és itt lát el szolgálatot a már említett kellékautóból lett mentő is. A sürgős esetekhez korábban egy Németországból szerzett furgont alkalmaztak, amelyben azonban körülményes volt a betegellátás, a kellékautó azonban pont jól jött a falunak. A tizenhat fős mentési csapatba tűzoltók, orvosok, ápolók, szennyvízkezelő és tanyagondnok is tartozik, 24 órás diszpécserszolgálattal működnek, legfontosabb feladatuk, hogy senkinek se kelljen sokat várni a segítségre. Nem egyszer emberi életek múltak azon, hogy helyben volt a mentőautó, sőt, az Országos Mentőszolgálat is gyakran számít a segítségükre.

Számtalan alkalommal előfordult, hogy a szegedi mentésirányítástól kiszóltak, hogy elindult az autó, de menjünk mi is, mert újra kell éleszteni, és mi odaérünk öt percen belül

– nyilatkozta a polgármester. Faragó M. Ferenc alpolgármester szerint épp emiatt az új ügyeleti rendszer bevezetése után még indokoltabb lesz a helyi mentési központ fenntartása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik