Kultúra

Abraham Lincoln egy eddig ismeretlen, a polgárháború hajnalán kelt levele került elő, tízmilliókat érhet

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Aukcióra bocsátják.

Az 1865-ben, kora egyik legsikeresebb amerikai színésze által meggyilkolt Abraham Lincoln egy korábban nem publikált, rövid, kézírásos üzenetét találták meg Pennsylvaniában – számolt be róla szerdán a The Guardian.

A polgárháború hajnalán írt levél címzettje Charles Ellet Jr., az uniós hadsereg későbbi ezredese volt, aki az elnöktől kért tanácsot egy jól működő polgári mérnöki alakulat megszervezéséhez, ami Washington megerősítésében segíthetne a konföderációs fenyegetés miatt. Lincoln válasza rávilágít a vezető stratégiai gondolkodására a polgárháború első évében.

Az 1861. augusztus 19-én kelt levél több mint száz évig egy magángyűjteményben pihent, és onnan csupán idén került elő, hogy árverésre kerüljön, ahol

akár 85 ezer dollárt, azaz 30 millió forintot is érhet majd valakinek.

Ellet a levél szerint úgy vélte, hogy az amerikai hadsereg hat évtizeddel korábban alapított, maroknyi mérnöki csapata nem tud megbirkózni az előtte álló feladattal. Lincoln viszont kitérő választ adott neki arra hivatkozva, hogy

nem tudja megítélni egy ilyen alakulat értékét,

majd azt tanácsolta, hogy a férfi forduljon inkább a hadsereg három tábornokához az ügyben, és hallgassa meg a véleményüket.

A Lincolnhoz köthető dokumentumok közül a legnagyobb összegért, 3,8 millió dollárért (1,3 milliárd forintért) az 1863-ban készült, emancipációról szóló proklamáció kelt el, amely mindörökre szabadnak nyilvánította az északiak által elfoglalt déli területeken élő rabszolgákat. A 2010-es eredményt alig egy évvel előzte meg a korábbi rekorder: akkor az 1864-es választási győzelmi beszéd egy aláírt példánya cserélt gazdát 3,4 millió dollárért (1,2 milliárd forintért).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik