Kultúra

Több mint százszor áll színpadra a Recirquel a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiválján

Hirling Bálint
Hirling Bálint

Meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Az IMA című produkciót– amit mi is láttunk és szerettünk – augusztus 4. és 27. között száznál is többször, egészen pontosan száztizenkétszer mutatják be az Edinburgh Fringe-en.

Az évente mintegy kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe a világ legnagyobb művészeti és kulturális ünnepe, a jegyeladásokat tekintve az olimpia és a focivébé után a harmadik legnagyobb rendezvénysorozat a világon. A fesztivál idén is mintegy négyhetes programmal és négyezer produkcióval várja az érdeklődőket.

A Recirquel az első magyar társulat, mely már negyedik alkalommal van jelen a Fringe programjában, ahol 2018-ban a My Land című előadást a legjobbnak választották. Az IMA Fringe-szereplése egyúttal az előadás nemzetközi premierje is lesz. A Vági Bence rendezte formabontó alkotás egyedülálló módon saját játszóhelyet kap a fesztiválon: egy majd négyezer férőhelyes arénát, a Murrayfield Ice Rinket alakítják át a produkció igényei szerint.

A saját játszóhely nemcsak a presztízs miatt fontos: az előadásnak legalább annyira a szereplője-alkotója a tér, ahol megvalósul, mint az artista, aki az adott este színpadra lép. Az IMA egy végtelennek tűnő, több millió fénypont által megvilágított sötét térben valósul meg, mintha a világűr kellős közepén lebegne a szereplő és a közönség. Az előadás egyszereplős – a Recirquel hat művésze, Horváth Zita, Ségui-Fábián Eszter, Illés Renátó, Zsíros Gábor, Várnagy Kristóf és Charles-Éric Bouchard felváltva adja elő, a hangzás Szirtes Edina Mókus zeneszerző és Terjék Gábor sound designer munkájának eredménye, a fényekért Lenzsér Attila felel, a jelmezeket Kasza Emese, az előadás előterében kiállított installációt Vági Bence és Vladár Tamás tervezte Iványi Árpád közreműködésével.

A Fringe legnagyobb programszervezője, az Assembly művészeti igazgatója, William Burdett-Coutts Budapesten nézte meg az előadást, és annyira tetszett neki, hogy hatalmas számú, száznál is több előadásra szerződtek a társulattal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik