Kultúra

Ha terroristák eltérítik a gépünket, legalább Idris Elba üljön mellettünk

Apple TV+
Apple TV+
Az eltérített járatban Idris Elba azért igyekszik haza, hogy a tőle elhidegült feleségét megpuhítsa, ám előtte egy csapat terroristával kell ugyanezt tennie. Az egyelőre nem derült ki, melyik a nehezebb, ám két rész alatt nagyon úgy tűnik, hogy ha az Apple TV+ sorozata nem is reformálja meg a repülős thrillerek műfaját, kellően izgalmas ahhoz, hogy az ember egy helyben akarja ledarálni.

Egy repülőgépben összezárni egy csomó embert és egy feloldhatatlannak tűnő konfliktust egyszerre közhelyes és hálás alaphelyzet: a klausztrofób közeg hatványozottan feszültebb felütést eredményez, ráadásul repülőgépes élményei nagyjából mindenkinek vannak, emiatt sokkal közelebbiek és könnyebben átélhetők ezek a történetek, mint mondjuk a hasonlóan bezárt terekkel operáló űrhajós, tengeralattjárós  vagy barlangos történetek.

Az egyetemi barátokból lett szerzőpáros, Jim Field Smith rendező és George Kay író együttműködésének olyan sorozatokat köszönhetünk, mint a legénybúcsús horrorkomédia, a Stag, a négy különböző országban készített krimisorozat, a Criminal, legutóbb pedig David Tennantból csináltak ex KGB-ügynököt a négyrészes Litvinenkóban. Az izgalomfaktorból ezúttal sem vettek alább, új thrillersorozatukban egy elrabolt gép történetét mesélik el. A projekt még Idris Elbát is bevonzotta, aki nemcsak executive producerként vett részt benne, hanem a főszerepet is elvállalta. A magyarul nem túl kreatív, cserébe viszont abszolút lényegre törő címmel ellátott Az eltérített járat június 28-án debütált az Apple TV+ kínálatában egyből két résszel, és pörgős, izgalmas történetével a nyári uborkaszezon üde színfoltja lehet.

Sam épp Dubajból igyekszik haza, hogy visszahódítsa feleségét. A mutatványt nehezíti, hogy a nő már régen mással él, ám a férfi kellő magabiztossággal és egy Gucci-karkötővel kiegészülve pattan repülőre. Ekkor még nem sejti, hogy a gépen nem lesz igazán ideje begyakorolnia a védőbeszédet, a repülő ugyanis még az utazómagasságot sem éri el, máris előkerülnek a stukkerek, hamarosan pedig már egy rosszarcú bagázs irányítja a gépet. Annyit kérnek csupán az utasoktól, hogy maradjanak nyugton Londonig, ami a kényelmes fotelből nézve akár pofonegyszerű feladatnak is tűnhet, ám ha az ember tíz kilométer magasan egy fémtestben van összezárva néhány pisztollyal hadonászó terroristával, már egészen más a helyzet. Az utasok legnagyobb szerencséjére a gépen tartózkodik Sam, aki bár saját családja egyben tartásában kudarcot vallott, hamarosan kiderül, hogy profi közvetítő, akinek épp az a munkája, hogy bárkiket közös nevezőre hozzon.

A gép fedélzetén csupa tipikus dolog történik csupa tipikus szereplővel: a készséges együttműködés zendülésbe csap át, ül a gépen hősködő, öreg rasszista, hisztis anya, a hisztitől megfáradt apa, igazi pöcsfej – és Idris Elba, aki most sem hazudtolja meg a személye köré épült sztárkultuszt, és szokás szerint csípőből hozza a karizmatikus megmentő szerepét.

6 óra 54 perc: ennyi idő alatt ér a repülőgép Dubajból Londonba, ennyi idő alatt kell valahogy megoldani a levegőben kibontakozó krízist, és pont ennyi ideig tart a hét epizódos minisorozat is. És bár egy eltérített géppel kivitelezett emberrablásnak vélhetően a valóságban egyetlen unalmas perce sincs, képernyőn keresztül egy idő után akaratlanul is unalmassá válhat hét órán át nézni egy repülőgépbelsőt. A készítők jó érzékkel áldozták fel a maradéktalanul klausztrofób hangulatot a tempó pörgetése érdekében, így a gépről időről időre kiszabadul a kamera, sőt, az első két epizódban olyan szerteágazó szálakat is követ a földön, amelyekről nem feltétlenül derül ki egyből, hogy mi a cél. A második epizód végére nagyjából összeállnak az égben zajló konfliktus földi támaszpontjai is, míg Sam a gépen próbálja tartani a frontot, addig a földön két kósza félinformációból próbálják kitalálni, mi is történik a gépen.

Apple TV+

Az eltérített járatot nemcsak a valós idejű történetmesélés miatt fogja mindenki a 24-hez hasonlítani: itt is adott egy végtelenül higgadt profi, aki nagy izgalmak közepette menthet meg mindenkit. És bár Samről nagyjából a földről is látszik, hogy ő az ügyeletes jófiú, kellően tudják ezt árnyalni azzal, hogy a ravaszul alkalmazott manipulációs taktikáival egy csapásra képes magából közellenséget csinálni az utasok szemében, ha épp a nagyobb érdek – azaz a menekülésük – ezt diktálja. Sam rejtett kettős játszmája és rafinált módszerei pumpálják az izgalmat a sorozatba, ezt egészítik ki nagyszerűen a földön zajló játszmázások, ez a kettő adja ki végül a meglepően izgalmas végeredményt. És míg érezhetően Elba, pontosabban az általa alakított Sam viszi a hátán a sztorit, hozzá képest a többiek mind másodlagos karakterek, akikről két rész alapján egyelőre az látszik, hogy inkább a cselekmény mozgatórugói lesznek, mint aprólékosan megírt szereplők. Ez alól egyelőre csak a Ben Miles által alakított pilóta tűnik kivételnek, ő is csak azért, mert rögtön az első epizódban olyan dologra vetemedik, amely meglehetősen karakteridegennek tűnik. Ami még felróható a sorozatnak, hogy egyelőre az égvilágon semmit nem árul el az elkövetőkről és céljaikról, emiatt nem is tudnak egyelőre igazán komolyan vehető ellenfelei lenni Samnek, és ha ezt sokáig húzzák így, azt egészen biztosan megsínyli majd a történet.

Azt kár elvitatni, hogy Az eltérített járat sablonokból építkezik, egyes pillanataiban tucat tévésorozatos minőséget idéz, ennek ellenére mégis kellően izgalmas. És bár nagy mennyiségű pénzt mernénk tenni arra, hogy Elba karaktere végül diadalt arat az emberrablók felett, arról már az első két rész meggyőzött, hogy mindenképp izgalmas további öt óra áll a nézők előtt.

Az eltérített járat (H/Jack) 2023, 7 epizód, a kritika az első két rész alapján íródott. 24.hu: 8/10

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik