Kultúra

Demeter Szilárd szerint fontos színházi program állhat le pénzhiány miatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Mandiner podcastjában arról beszélt, hogy nem fogják tudni folytatni a Déryné Programot, mely elsősorban az állandó színházzal nem rendelkező térségekre, kistelepülésekre segít eljuttatni színházi előadásokat.

Lehetséges, hogy nem lesz pénzünk a Déryné Program folytatására, az idén biztosan, hogy van, de egy idő után elfogy, nem tudunk kivinni színműveket a három almafa alá, a végekre

– mondta Demeter Szilárd a Mandiner podcastjában még a múlt héten, ezt a Népszava szúrta ki most, és meg is kereste a 2019-ben egymilliárd forinttal elindított Déryné Program ügyvezető igazgatóját, Kis Domokos Márkot, mi az igazság arról, hogy pénz hiányában megszűnhet a program, ám az ügyvezető nem reagált a kérdésekre.

Demeter többek között arról is beszélt a podcastban, hogy az amatőr színjátszás válthatná fel a programot a jövőben:

Be kell hozni a falu embereit, tanítsuk be őket, hogy tudjanak tartalmasan időt tölteni

– mondta Demeter Szilárd.

A Déryné Program lényege ugyanis – ahogy azt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is elmagyarázta –, hogy olyan helyekre jusson el színház, ahol a lakosság a legkevésbé jut hozzá. A program részeként utaztatott előadásokat a közönség ingyen, vagy jelképes összegért tekintheti meg. A program idén januárban jelentette be, hogy már kétszázezren látták előadásait. A vendégjátékok megvalósulásának költségeit elbírálás alapján jelentős részben a program fedezi

– összegezte a program lényegét a Népszava, mely emlékeztet rá, hogy a Déryné Program alapítója Vidnyánszky Attila, és a legnépszerűbb alprogramja az Országjárás nevű eseménysorozat, melyhez nagyjából száz színházi produkció csatlakozott, köztük független társulatok is, mint a Szkéné Színház, a Forte Társulat vagy az Exit Generáció néhány előadása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik