Kultúra

Feldmár András Kadarkainak: Kedves Endre, hát ezt tényleg elbasztad

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
A terapeuta azt követően akadt ki, hogy egy interjúban kellemetlen kérdéseket kapott.

Feldmár András a Kubrádióban volt Kadarkai Endre vendége, és a beszélgetés vége felé szóba került az öngyilkoság és a terapeuták felelősségének témája. Kadarkai ennek kapcsán szóba hozta Török Szabolcs esetét, aki 2013 novemberében, saját születésnapján ugrott ki meztelenül egy Rákóczi úti hotel ötödik emeletéről, úgy, hogy a lakásában közben ott volt Feldmár András és Büky Dorottya, a Feldmár Intézet vezetői is, akiket új szüleinek nevezett.

Az én részem az, hogy alig ismertem, én nem voltam itt, ő soha nem volt terápiában velem

– mondja Feldmár, majd amikor szóba kerül, hogy az a tény mégiscsak egy közelebbi emberi kapcsolatot feltételez, hogy a szülinapján elmentek az invitálására, Feldmár azt feleli, hogy jóban voltak, és akkor még semmi nagy baj nem volt.

Ő jóban volt a Büky Dorkával, én éppen itt voltam, és én vagyok az az apa, aki soha nincs jelen. (…) Talán egy vagy két beszélgetésem volt vele az életben. (…) Ha az ember akar látni egy szimbólumot, akár meztelenül született, meztelenül halt meg. Halvány gőzöm sincs, mire gondolt. (…) A rendőrség nem talált semmi rendellenest, nem kötöttek semmit hozzánk.

Hozzáteszi, hogy nem fogyasztottak együtt kábítószert soha, majd arra a kérdésre is válaszol, mi volt az első gondolata, mikor meglátta az aszfalton fekvő Török Szabolcsot:

Az első gondolatom az volt, hogy utána ugrok, mert láttam, milyen könnyű kilépni az életből, és tudtam, hogy ez milyen következményekkel fog együtt járni, ez az őrület. Nem értettem, miért akar nekünk ekkora rosszat

– feleli, aki még percekig válaszol Kadarkai kérdéseire. Napokkal később azonban megosztott egy nyílt SMS-t a Facebookon, amit a műsorvezetőnek küldött:

Kedves Endre, hát ezt tényleg elbasztad. Azt hittem, miután pár percet töltöttünk együtt a felvétel előtt, hogy baráti hangon beszéltél velem, hogy örültél a találkozásunknak. De nem fékezted meg az impulzusodat, hogy kihasználj és degradálj. Csalódtam benned, én őszinte voltam, de neked az jött be, hogy majd te leleplezel és megmutatod, hogy gazember vagyok. Te vagy az, mert valóban találkozhattál volna velem, de észre sem vettél – neked fontosabb volt a »show«. Sajnálom

– írja.

Feldmár Andrást a 24.hu is kérdezte 2017-ben a tragikus esetről, akkor is azt mondta, hogy abszolút nem érez felelősséget az üggyel kapcsolatban:

Szabolcs a hátunk mögött csinálta az egészet. Azt mondta, hogy várjunk egy kicsit, majd megtette. (…) Aki öngyilkos akar lenni, azt a Jóisten sem tudja megakadályozni. Ő nem volt terápiában velem, nem tudhattam, mire készül.

A 2016-os, Magyar Időkben megjelent Halálos utazás című oknyomozó cikk állításaira is rákérdeztünk akkor, amelyek nagyon súlyos vádakat fogalmaztak meg Feldmárral és a róla elnevezett intézettel kapcsolatban. Ő politikai szándékok által mozgatott uszító, hazug szövegnek nevezte. Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem pereltek, hiszen ennél jobban aligha lehet megsérteni valakinek a jó hírnevét, a következőt felelte:

Sokan akartak rávenni minket, hogy forduljunk bírósághoz. Hát, ami késik, nem múlik.

Kapcsolódó
Feldmár András: A legtöbb embernek bunkó volt az apja, persze, hogy bunkót fogunk megválasztani
Kész őrület, ami Magyarországon folyik, de Amerikában sem jobb a helyzet. Ki adja a hatalmat idiótáknak, hogy uralkodjanak fölöttünk?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik