Kultúra

Krusovszky Dénes a Libri-ügyről: akár be is zárathatja az MCC az egészet, legfeljebb buknak pár milliárdot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Vagy a rendszerkritikusok könyveit szimplán csak az alsó polcra teszik.

A nemrég újra Budapestre költöző Krusovszky Dénessel új kötete, a Levelek nélkül megjelenésének apropóján készített interjút a HVG, amiben az író a XXI. századról alkotott véleményéről is esett szó.

Krusovszky arról bszélt, hogy szerinte hiába csökken a nyugati társadalmakban az erőszakos halálesetek száma, az élet pedig kiszámítható, mégis

szinte mindenki kényelmetlenül érzi magát,

hiszen a nyakunkon van például a klímaváltozás, ami ráerősít szerinte arra a tényre, hogy a

megfoghatatlan dolgoktól lehet a legjobban szorongani.

Az egy középkorú magyartanárról szóló, ugyanerre a szorongásra építő könyve mellett a részben túlhajtott „reprezentációs görcsről” – ennek jó példája szerinte, hogy fekete költőnő versét nem fordíthatja le fehér, középosztálybeli férfi –, illetve a „kormány kegyelméből fenntartott” MCC a Libriben való bevásárlásáról is szó esett.

Krusovszky biztos abban, hogy a Mathias Corvinus Collegiumot nem fogja érdekelni, hogy a cég veszteséges-e, vagy sem, hiszen nem a piacról él, nincs szüksége a Libri profitjára, szóval

akár be is zárathatja az egészet, legfeljebb bukik az alapítvány pár milliárdot. És mivel nem a piacról él, senki sem fogja tudni számonkérni, ha rendszerkritikusnak tartott írók könyveit elrejtik az alsó polcra.

A helyzetet az író szerint az áttételes hatás is nehezítheti: előfordulhat ugyanis, hogy

a továbbra is a piacról élő kiadó a jövőben azt mondja, hogy egyszerűen nem adja ki bizonyos szerzők könyveit, mivel úgy gondolják, hogy a Libri azokat úgysem venné át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik