Kultúra

Angela Bassett és Mel Brooks is tiszteletbeli Oscart kap

FREDERIC J. BROWN / AFP
FREDERIC J. BROWN / AFP

Angela Bassett, Mel Brooks és Carol Littleton kapja idén a tiszteletbeli Oscar-díjat, Michelle Satter pedig a Jean Hersholt Humanitárius díjat – jelentette be az amerikai filmakadémia. A négy Oscar-szobrot a filmakadémia kormányzói testületének 14. díjátadó ünnepségén, november 18-án Los Angelesben adják át – írja az MTI.

A díjazottakat Janet Yang, a filmakadémia elnöke méltatta közleményben. Mint fogalmazott: több évtizedes pályafutása alatt Bassett alakításaival új színészi mércét állított fel, Brooks öröksége az egész szórakoztatóiparra maradandó hatást gyakorolt, Littleton filmvágói karrierje példaadó értékű az utódok számára. Satter a független filmes közösség oszlopos tagjaként számos filmkészítő pályáját egyengette.

A tiszteletbeli Oscar-díjat kivételes életművek, a filmművészethez és filmtudományhoz való kivételes hozzájárulás, valamint a filmakadémiának tett kiemelkedő szolgálat elismerésére alapították. Bassett több mint negyven éve közkedvelt és elismert színésze Hollywoodnak, először 1993-ban jelölték Oscar-díjra a Tina című életrajzi drámáért, amelyben Tina Turnert játszotta, második jelölését pedig idén nyerte el a Fekete Párduc 2 című szuperhősfilmben nyújtott alakításáért. A 96 éves, legendás rendező, producer, író, dalszerző és színész Brooks a televízióban kezdte pályafutását. Nevéhez olyan nagy sikerű produkciók fűződtek, mint a Producerek, amelynek forgatókönyvéért Oscar-díjat is kapott, vagy az Űrgolyhók, a Fényes nyergek és Az ifjú Frankenstein.

Brooks egyike annak a 18 művésznek, aki megkapta az Emmy-, a Grammy-, az Oscar- és a Tony-díjat is. Littleton filmvágói karrierje csaknem öt évtizeden ível át. Egyetlen Oscar-jelölését Steven Spielberg E.T – A földönkívüli című filmjének vágásáért kapta, de ő volt a Silverado, A mandzsúriai jelölt és az Álomcsapda vágója is. Egy ideig ő képviselte a filmakadémia kormányzói testületében a vágókat, és a vágók céhének elnöki tisztét is betöltötte. Jelenleg is tagja az amerikai filmvágók igazgatótanácsának. A Jean Hersholt Humanitárius díjat olyan személyeknek ítélik oda, akik humanitárius tevékenységükkel növelik a filmipar tekintélyét. Satter a Sundance Intézet Művészi Programjának alapító igazgatója, a független filmes alkotói közösség számos tagjának pályafutását támogatta több mint negyvenéves pályafutása alatt. Emellett ő vezette a Sundance Intézet ázsiai, európai, indiai, latin-amerikai és közel-keleti nemzetközi kezdeményezéseit is, továbbá alapítója és gondozója a Sundance Collabnak, egy globális digitális filmes közösségnek és oktatási platformnak.

Az amerikai filmakadémia kormányzói díjainak legutóbbi gáláján Michael J. Fox vehette át a Jean Hersholt Humanitárius díjat, a tiszteletbeli Oscarokat pedig Euzhan Palcy, Diane Warren és Peter Weir kapta. A 96. Oscar-díjátadó gálát 2024. március 10-én rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik