Kultúra

Udvaros Dorottya a Nemzet Színésze lett

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Udvaros Dorottya kapta a Nemzet Színésze elismerést, miután a cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a 2023. május 8-án elhunyt Máthé Erzsi helyére, értesítette a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila a sajtót.

A Nemzet Színésze címet egyszerre tizenkét művész viselheti. A cím a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a hatvankettedik életévét, negyven évet a színészi pályán, vagy legalább húsz évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. Maguk a már kitüntetettek szavazzák meg, hogy ki kerüljön a megüresedett helyre, most Udvaros Dorottyára esett a művészek választása, miután idén májusban, pár nappal kilencvenötödik születésnapja előtt elhunyt Máthé Erzsi. 2020-ban Andorai Péter, 2021-ben Törőcsik Mari, 2022-ben pedig Haumann Péter helyére kellett új tagot választani.

Udvaros Dorottya a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben tagja volt a Nemzeti Színháznak, majd alapító tagja a Katona József Színháznak, ezt követően az Új Színházban és a Bárka Színházban játszott. 2002 óta a Nemzeti Színház tagja. Pályafutása során számtalan színházi és filmszerepben nyújtott feledhetetlen alakítást. Munkásságát 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 2022-ben a Magyar Filmakadémia életműdíjával is kitüntették. A színésznő emellett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Budapest díszpolgára is.

Udvaros Dorottya Király Leventéhez Bodrogi Gyulához, Tordy Gézához, Molnár Piroskához, Cserhalmi Györgyhöz, Szacsvay Lászlóhoz, Almási Évához, Csomós Marihoz, Jordán Tamáshoz, Lehoczky Zsuzsához és Balázsovits Lajoshoz csatlakozott a Nemzet Színészei körébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik