Kultúra

Réz András szerint a tényellenőrző újságírók és az összeesküvéshívők között nincs különbség

Kummer János
Kummer János

Réz András volt a legutóbbi vendége Veiszer Alinda műsorának, a beszélgetés pedig a riporter munkásságának legfeszültebb vitájává fajult, éspedig főként azért, mert Réz és Veiszer ellentétes nézőpontot képviseltek a tényellenőrzéssel foglalkozó újságírás tekintetében A Telex szemléjéből kiderül, Réz András ugyanis legutóbbi könyvében egyenlőséget tesz a konteógyártók és a tényellenőrzők közé. Amikor Veiszer erre rákérdezett, Réz megerősített a könyvbeli állítását, majd a beszélgetés során még többször újra sor  került erre.

 Nem vagyok róla meggyőződve, hogy az, aki a tényeket ellenőrzi, az bármilyen módon is pártatlan, elfogulatlan és érdekmentesen teszi a munkáját

– mondta Réz András, erre példaként a covid-járványt hozta fel, amelyben, mint mondta, a tények sajátosan működtek. A covid-járvány láthatóan máig nyomja az író bögyét, ugyanis újra és újra oda lyukadt ki, hogy hogyan kellett volna a tényellenőrzőknek a járvánnyal kapcsolatos forrásokkal bánnia, a tudomány ugyanis, mint mondja, nem tévedhetetlen. Mi több, ő egy az egyben nem is kér a tényellenőrzők munkájából: ő maga a tényellenőrző, sőt, azért dolgozik, hogy más emberek se „nyalják be a hülyeségeket.”

Réz szerint egyébként az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kijelentések ugyanolyan kétségesek, mint a coviddal kapcsolatosak. A beszélgetésből, amit némi fizetség ellenében itt lehet megnézni, szóba kerül az is, mi baja van Réznek a zöldekkel, és hogy miben látta előre a jövőt Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik