Kultúra

99 évesen meghalt Sheldon Harnick, a Hegedűs a háztetőn egyik szerzője

MATTHEW EISMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
MATTHEW EISMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Meghalt Sheldon Harnick, a New York-i Broadway egyik legjelentősebb dalszövegírója, zeneszerzője, aki állandó alkotótársával, Jerry Bock zeneszerzővel olyan musicaleket írt, mint a Hegedűs a háztetőn vagy a Fiorello! Harnick 99 éves volt, manhattani otthonában érte a halál, amelyről a New York Times számolt be elsőként.

A chicagói születésű Harnick a középiskolában kezdett zenét írni, majd miután a Northwestern University zenei fakultásán megszerezte alapszakos diplomáját New Yorkba ment, ahol revüket és musicaleket írt. Az ötvenes években találkozott Bockkal, aki később állandó szerzőtársa lett. Egyik közös munkájukat, az 1959-ben bemutatott Fiorellót! Tony- és Pulitzer-díjjal is jutalmazták. Ennél is nagyobb sikert aratott az 1964 szeptemberében bemutatott Hegedűs a háztetőn, amely hamar igazi klasszikussá vált, csak a Broadway három színházában 3242 előadást ért meg, ezzel történetének egyik legsikeresebb musicale lett. Az alkotópáros útjai végül kétévtizedes együttműködés után váltak szét a The Rothschilds című musical kapcsán kirobbanó nézeteltérések miatt. Bock 2010-ben hunyt el.

A művész 2015-ben a New York Timesnak adott interjújában arról beszélt, hogy kilencven fölött sem tervez visszavonulni, továbbra is ott lesz a Broadway körforgásában, ahogy addig is. Jóformán haláláig dolgozott, 2020-ban például Jevgenyij Svarc A sárkány című darabjának musicalváltozatán dolgozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik