Kultúra

Hárommilliárd forintért adta el műkincseit Alain Delon

THOMAS COEX / AFP
THOMAS COEX / AFP

Több mint 8 millió euróért (megközelítőleg 3 milliárd forint), azaz a becsült ár duplájáért kelt el Párizsban a Bonhams-Cornette de Saint Cyr árverési cég aukcióján Alain Delon francia filmcsillag 80 darabból álló műkincsgyűjteménye. A csütörtöki árverés előtt a műtárgyakat április óta New Yorkban, Genfben, Brüsszelben és Hongkongban állították ki. A színész rajongóinak számító kíváncsi külföldi vásárlókkal telizsúfolt két teremben minden tétel vad versengés közepette kelt el.

Az aukció csúcspontja, Raoul Dufy (1877-1953) francia fauvista festő 1906-ban készült vászna, a La baie de Saint-Adresse (A Saint-Andresse-i öböl), amelynek az eladási árát 600 ezer és 800 ezer euró között taksálták, 1 016 400 euróért kelt el. Eugene Delacroix francia festő egy alkotása – aki több mint negyven éve nem volt jelen a piacon – 775 100 eurós áron, az eladási ár alsó határának kétszereséért talált gazdára.

Nem meglepő, hogy ezek a művek ilyen szenvedélyes licitálást váltottak ki. Az ösztönösen jó érzékű, lelkes gyűjtőként ismert színész a hatvanas és a hetvenes években szorgalmasan vásárolt rajzokat, amelyek akkoriban nem voltak divatosak

– idézi az MTI Arnaud Cornette de Saint Cyr becsüst.

A színész rendkívülinek minősített gyűjteményt halmozott fel. Domenico Beccafumi (1486-1551) Santo in piedi che regge una croce (Álló szent kereszttel a kezében) című műve, amelyet 50 ezer euróra becsültek, 241 ezer eurós áron kelt el. Jean-Francois Millet XIX. századi francia mester Normandiai tejesasszony című rajza 216 300 eurós áron talált gazdára a becsült 100 ezer euró helyett.

1964-ben Londonban vásároltam az első rajzomat. Az évek során olyan műveket szereztem be, amelyek el tudtak kápráztatni, szóltak hozzám és néha meg is vigasztaltak. Az életem része voltak”

– vallotta a katalógusban a 87 éves Delon, aki nem vett részt az árverésen.

Nem ez az első, hogy a színész árverésre bocsátja tárgyait: 2007-ben kortárs műveken adott túl, a Le Monde című francia napilapnak adott interjúban elmondta, hogy „gyűlöli a posztumusz eladásokat”. 2016-ban, miután eladta neves borait, óra- és fegyvergyűjteményét, hasonló sikerrel árvereztette el Rembrandt Bugatti bronzszobraiból álló gyűjteményének első sorozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik