Kultúra

Öt év után került pont a Luc Besson ellen nemi erőszak vádjával indított francia per végére

Stephane Cardinale - Corbis / Corbis / Getty Images
Stephane Cardinale - Corbis / Corbis / Getty Images
A rendező mindvégig tagadta a vádakat.

A nagy kékség, Az ötödik elem, illetve a Lucy rendezőjeként, valamint a Taxi-filmek forgatókönyvírójaként több filmes műfajba is belekóstoló Luc Besson ellen 2018-ban indult máig nyúló per, miután Sand Van Roy holland-belga színésznő azt állította, hogy a férfi két éven át többször is megerőszakolta.

Az ügyet 2019 januárjában az elégtelen mennyiségű bizonyíték miatt ejtették, de a vizsgálatok, illetve a bírósági tárgyalások azóta többször is újraindultak. Besson az eljárás során arról beszélt, hogy házasságon kívüli viszonyt valóban folytatott Van Roy-jal, erőszak azonban nem történt.

A vádakat 2022 májusában sokadszorra is megalapozatlannak találták, a fellebbviteli bíróság döntése után a francia #MeToo-korszak egyik legnagyobbjává dagadt ügyet a színésznő továbbra sem engedte el, így a francia jogi rendszer utolsó, még igénybe vehető részéhez, a semmítőszékhez fordult, ami

elutasító választ adott.

Van Roy ezzel nem adja fel: a Twitteren arról írt, hogy mivel a francia igazságszolgáltatás nem vizsgálja meg az ügy bizonyítékait, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt folytatja a harcot.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik