Kultúra

Térképen mutatkoznak be Budapest legendás üzletbelsői

Pest-Buda Aukciósház
Pest-Buda Aukciósház
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új projektjéhez nemsokára városi túrákat is kapcsolnak majd.

Apostolok, Astoria, ERMA, Gerbaud, Kárpátia, Kiskakukk, Mátyás Pince, Philanthia virágüzlet – ezek a csodás, mára részben eltűnt vendéglátóhelyek is szerepelnek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) Budapest százötvenedik születésnapjának apropóján nemrég elindított Védett üzleteink-programjában, aminek célja, hogy bemutassa a továbbra is működő, vagy épp az átépítés veszélye miatt eredeti helyén bármikor nyom nélkül megszűnni képes egykori otthonát.

Az MKVM célja, hogy a portálokat és a belsőépítészeti díszeket eredeti helyszíneken mutassák be, vagy utolsó mentsvárként azok a múzeum gyűjteményébe kerüljenek.

A munkákhoz két oldalt is kapcsoltak: a Védett Üzleteink kisfilmeket is rejtő oldalán nemcsak a téma iránt érdeklődőket szeretnék megnyerni, de szélesebb társadalmi és szakmai összefogásra is hívnak, remélve, hogy a köz mellett a múzeumi szakma más ágai is segítenek az értékek megmenekülésében.

Városfoglaló néven emellett egy interaktív térképet is létrehoztak, ahol egyelőre még csak budapesti helyek láthatók, de a helyek feltöltése a következő időszakban folyamatos lesz, sőt, a múzeum munkatársai városi sétákat is szerveznek majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik