Kultúra

Meghalt Széll László, a magyar elektronikus zene fontos alakja, Yonderboi kiadója

66 éves korában meghalt Széll László, aki az ezredfordulón az UCMG német lemezkiadó hazai leányvállalata, az UGAR Records vezetőjeként kulcsszerepet játszott a magyar underground elektronikus zene felvirágoztatásában. Legismertebb művésze Yonderboi, azaz Fogarasi László volt, akinek első albuma a kétezres évek elején külföldön is érdeklődést keltett, Széll pedig a menedzsere is volt. De az UGAR adta ki Deutsch Gábor/Anorganik, Marcel, DJ Palotai, Miraq i Miro, az Anima Sound System, az Amorf Ördögök, Zagar és DJ Bootsie lemezeit is.

Széll Lászlóról a kiadó több egykori előadója is megemlékezett, így a Yonderboi zenekarában és lemezein éneklő Kutzora Edina is, aki azt írta:

Amikor elindult a »Yonderboi-vonat«, Széll Laci volt a lemez kiadója és a zenekar menedzsere is egyben. Rengeteget koncerteztünk, utaztunk vele és általa, körben Európában, neves fesztiválokra vitt bennünket, hatalmas lökést adott az európai turnék irányába. Fontos, meghatározó és emlékezetesen gazdag időszak volt ez mindannyiunknak, minden élményével és nehézségével együtt.

Tövisházy Ambrus (Erik Sumo), aki annak idején az Amorf Ördögök tagjaként lett ismert itthon, így emlékezett meg Széllről:

Az egykori Ugar/Ucmg kiadó vezetője rakott minket sínre Tariska Szabival az Amorf Ördögökkel 1999 környékén. Csavaros észjárású igazán különleges ember volt elképesztő lexikális tudással és hatalmas szívvel.

Széll Lászlóról korábban ez a rövid életrajz jelent meg a Spanyolnátha című folyóiratban:

Jászkiséren született 1957-ben. Egerben érettségizett a Dobó István Gimnázium angol tagozatán, majd 1978-ig az egykori NDK-ban köszörűsként dolgozott egy erfurti gépgyárban. Magyarországra visszatérve a Külkereskedelmi Főiskolán tanult, államvizsgája előtt 1981-ben egy londoni útról nem tért vissza, majd Németországban telepedett le. A bonni egyetemen közgazdaságtant hallgatott. Számos rádióállomásnál dolgozott szabadúszóként, és magyar zenekaroknak (Vízöntő, Kalyi Jag) szervezett koncerteket. A kilencvenes évek közepéig saját lemezboltot vezetett Erfurtban, majd a Media Markt ingolstadti központjában volt beszerzési igazgató. 1997-től az UCMG független lemezcímkecsoport különlegestermék-menedzsere. 1999-ben hazatelepült, megalapította és felépítette az Ugar Lemezkiadót, amelyen csak még kiadatlan, később a magyar elektronika gerincét képező fiatal művészek (Deutsch Gábor, DJ Bootsie, Marcel, Miraque i Myró, Yonderboi, Zagar, Amorf Ördögök) alkotásait jelentette meg. 2005-ben családjával visszatelepült Németországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik