Kultúra

Mostantól bárki állhat ugyanott, ahol Julius Caesart leszúrták

Az elmúlt évtizedekben erre csak a macskáknak volt lehetősége.

Keddtől látogatható az olasz főváros egyik legérdekesebb ókori műemlékegyüttese, ahol történelmi források szerint Kr. előtt 44-ben, március idusán leszúrták Julius Caesart – írja az MTI.

A belváros szívében található terek egyike, a Largo di Torre Argentina közepén található régészeti lelőhely az utóbbi években nem volt nyitva a nagyközönség előtt, sőt, az utcaszint alatti, sokáig elhanyagolt területet

kizárólag Róma egyik legnagyobb macskakolóniájának tagjai látogathatták.

A környék Róma egyik legtöbbet kutatott része, ahol a birodalom története végigkövethető a köztársaság korától kezdve a császárok uralkodásán időszakán át egészen a középkorig.

Sotamies / Wikimedia Commons

A téren az 1920-as évek végéig épületek álltak, majd ezek lebontása során kerültek elő a régészeti emlékek, köztük több templom maradványai, valamint Pompeius egykori kúriája. Az egybehangzó ókori források, illetve a területet helyreállító régészek szerint itt lett gyilkosság áldozata Julius Caesar, vagyis itt hangzott el a híres mondat – Te is fiam, Brutus? – is.

Wikimedia Commons Pompeius kúriájának rekonstrukciós rajza.

Mások szerint a diktatúrát építő császárt nem pontosan itt, hanem a közelben szúrták le: egy római hagyományőrző csoport minden év március 15-én épp ezért vagy a közeli villamosmegállóban, vagy a Forum Romanumon idézi fel Caesar halálát.

A helyiek számára mostantól ingyenesen, a turisták számára pedig öt euróért látogatható régészeti terület restaurálása, illetve akadálymentessé tétele a Bulgari divatház finanszírozásával valósult meg, ami korábban már több római műemlék megújítását támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik