Kultúra

Meghalt Cormac McCarthy, Az út és a Nem vénnek való vidék írója

Stephen Lovekin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Stephen Lovekin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

89 éves korában meghalt Cormac McCarthy, Pulitzer-díjas amerikai regényíró, akinek a nevéhez olyan kötetek fűződnek, mint az All the Pretty Horses (Vad lovak), a The Road (Az út) vagy a No Country for Old Men (Nem vénnek való vidék). McCarthy halálhíréről a Guardian adott hírt, melyet a fia, John McCarthy is megerősített. A lap szerint az író természetes halált halt.

A Variety felidézi, hogy McCarthy hosszú ideig élt ismeretlenségben és nélkülözésben, míg az első sikerei utol nem érték. Amikor aztán a Coen fivérek 2008-ban filmet készítettek a 2005-ben írt Nem vénnek való vidék című könyvéből, egy csapásra az érdeklődés közepén találta magát, bár még ekkor is nagy gonddal kerülte a rivaldafényt. A film később a 2008-as Oscar-gálán négy díjat is nyert: a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb adaptált forgatókönyvnek, illetve Javier Bardem által a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat is neki ítélték.

McCarthy legismertebb regénye ezzel együtt nem a fenti, hanem Az út, ami a Pulitzer-díjat is elnyerte. A posztapokaliptikus világban játszódó történetben egy apa-fiú páros sorsát követhetjük végig, akik a civilizáció kipusztulása után a teljesen elaljasodott emberiség rájuk leselkedő veszélyei közepette folytatják útjukat a semmibe. Ebből a könyvből is készült film, méghozzá 2007-ben, Vigo Mortensen főszereplésével.

Cormac McCarthy hosszú élete során háromszor nősült és háromszor vált el. Két fia született, Cullen McCarthy és John McCarthy –  utóbbinak ajánlotta később Az utat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik