Kultúra

MÚOSZ: A filmkritikus bántalmazása támadás a sajtószabadság ellen

Kovács Anikó / MTI
Kovács Anikó / MTI

Közleményben ítélte el Tősér Ádám, a Blokád rendezőjének támadását a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Filmművészek Szövetsége, amelyben megdöbbentőnek nevezték, hogy „egy ismert újságírót-filmkritikust a véleményéért egy filmfesztiválon tettleg bántalmaztak.”

A fizikai atrocitás megengedhetetlen támadás a sajtószabadság és a szólásszabadság alkotmányos értékei ellen

– írják a közleményben. Hozzáteszik: „A díjkiosztó gálán mintha mi sem történt volna,  senki nem tett említést erről az atrocitásról, mind a szervezők, mind a film alkotói hallgattak. Vasárnap viszont a rendező már bocsánatot kért az újságírótól. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Filmművészek Szövetsége leszögezi: Magyarországon törvények – Alaptörvény, médiatörvény – rögzítik a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát. Ezeket mindenkinek be kell tartania. Különösen igaz ez azokra, akik munkájukkal kilépnek a nyilvánosság elé.”

Ahogy arról lapunk is hírt adott, a Magyar Mozgókép Fesztivál pénteki rendezvényén Tősér meglökte, majd ordítva fenyegette meg Csákvári Gézát, a Népszava újságíróját. A rendező később úgy kért bocsánatot, hogy közben „Neymar-díjas alakításnak” nevezte Csákvári viselkedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik