Kultúra

Falusi roma fiatalok képeivel nyerték el az idei Hemző Károly-díjat

Melegh Noémi Napsugár
Melegh Noémi Napsugár

Falusi roma fiatalok képeivel nyerték el az idei Hemző Károly-díjat

Június 11-én a Capa Központban tartott díjátadó keretében kihirdették a 10. Hemző Károly-díj nyertesét. A 35 év alatti magyar fotográfusnak adható elismerést a Hemző Károly Alapítvány hívta életre azzal a szándékkal, hogy ápolja a nagyszerű magyar fotográfus, Hemző Károly emlékét, egyúttal segítse a fiatal magyar fotósokat. Képgalériánk Melegh Noémi Napsugár nyertes pályaművéből készült.

A Hemző Károly Alapítvány kuratóriumából álló zsűri – Lajos Mari, Hemző özvegye, Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya, valamint Korniss Péter, Bánkuti András és Bácsi Róbert László fotográfusok, illetve az alapítvány titkára, Szarka Klára a tizenhárom jelölt közük választotta ki az öt finalistát: Melegh Noémi Napsugárt, Mohos Zsófiát, Rostás Biankát, Zoltai Andrást és a 24.hu fotóriporterét, Szajki Bálintot. Végül a 10. Hemző Károly-díjat Melegh Noémi Napsugárnak, a Telex fotóriporterének ítélték oda Falusi fiatalok című sorozatáért.

A fotográfus kutatásának fókusza az észak-magyarországi régió (Drégelypalánk, Recsk, Becske, Őrhalom stb.), ahol a romák aránya a legnagyobb az országban. A magyarországi roma népességet általában 600–800 ezer főre becsülik, ami az összlakosság 6–8 százalékát jelenti. Számukat és arányukat tekintve Európa egyik legnagyobb nemzeti (etnikai) kisebbségét alkotják. Ez az egyetlen növekvő számú népesség Magyarországon.

Projektem célja, hogy bemutassam a Magyarországon élő roma származású gyermekek, fiatalok életét, választ keresve arra, hogy milyen külső és belső hatások alakítják személyiségüket és önképüket. Az összetartozás, családi kötelékek és kapcsolatok rendkívül fontos szerepet játszanak a roma közösségekben, így ezek megfigyelése elengedhetetlen a kultúrájukban a mai napig erősen jelen lévő, identitásukat is alapjaiban meghatározó értékek és hagyományok megértéséhez

– fogalmazott a díjazott.

Válogatásunk a nyertes pályaműből készült.

Galéria
Melegh Noémi Napsugár
Stella születésnapja alkalmából manikűr készletet kért, hiszen ha felnő, körmös szeretne lenni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik