Kultúra

Vígszínház a lefújt darabról: nem készült el időre a szövegkönyv, ezért álltak el a bemutatástól

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Mint arról beszámoltunk, a Vígszínház törölte következő évados tervei közül Székely Csaba drámaíró Kalandfilm című új darabját, mely a színház kamaraszínpadán, a Pesti Színházban került volna színpadra. A szerző közösségi oldalán úgy fogalmazott, a színház gyávaságból törölte az ősbemutatót az évadból, a darab ugyanis a magyar társadalom megosztottságáról szólt volna, amit a színház nem mert bevállalni. A Vígszínház ma reagált Székely posztjára, amit teljes terjedelemben közlünk:

A Vígszínház 2023/24-es évadának a Pesti Színházba meghirdetett Kalandfilm – magyar történelmi alámerülés című előadása nem kerül műsorra.

Az alábbi okok vezettek oda, hogy a színház nem tudja bemutatni az előadást.

Az előadás a Vígszínház ötlete volt, a színház által meghatározott koncepcióval, amely alapján felkérte az alkotókat a darab megvalósítására. Az előadás előkészületei márciusban kezdődtek el, amikor a Vígszínház által kiválasztott színészek egy workshop keretében, az alkotók jelenlétében, a darab koncepciójához kapcsolódó személyes történeteikkel dolgoztak. A szövegkönyv első változatának leadási határideje május 1-je volt. Május 9-én volt az olvasópróba, amelyen a színművészek nem tudták a színházi szokásoknak megfelelően a darabot végigolvasni, ugyanis a szövegkönyv nem készült el, csupán az első felvonás szövegkönyvének első tervezete. Ezután folyamatos egyeztetések zajlottak a Vígszínház és a szövegkönyv készítője között, amelyek során a Vígszínház közölte a szerzői jognak és szakmai szokásoknak megfelelően a kijavítási igényeit. Ezek a kijavítási igények nem tudtak az egész szövegkönyvre vonatkozni, csak az első felvonásra.

A végleges, a Vígszínház által kért kijavítási igényeknek megfelelően átdolgozott szövegkönyv leadási határideje 2023.06.01. napja volt. A színház a második próbaidőszak kezdetéig (2023. június 5-ig) nem kapott kijavított, teljes szövegkönyvet. A Kalandfilm belsős munkabemutatója június 16-ra volt kitűzve.

Ezeket a tényeket mérlegelve döntött úgy a Vígszínház vezetése, hogy a színház üzemmenetét és teljesítendő műsortervét figyelembe véve kénytelen elállni az előadás bemutatásától. A Pesti Színház első bemutatójáról a színház a későbbiekben ad tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik