Kultúra

Lefújták a magyar társadalom megosztottságáról szóló színdarab bemutatóját a Pesti Színházban

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A Kalandfilm idén ősszel debütált volna a Vígszínház kamaraszínházában, és míg a színház álláspontja szerint a csúszás miatt álltak el a bemutatótól, Székely Csaba drámaíró szerint „a valódi ok nem más, mint a gyávaság."

Mégsem mutatják be a Pesti Színházban Székely Csaba Kalandfilm című előadását, amelyet idén ősszel mutattak volna be. A drámaíró közösségi oldalán gyávának nevezte a Vígszínház kamaraszínházaként működő intézmény döntését.

Székely dicsérte a Kincses Réka által rendezett darab próbafolyamatát, a színészek és a háttérstáb munkáját is, akik elmondása szerint nagy lelkesedéssel és odaadással vették ki a részüket a munkából. Ahogy írja, a személyes történetek és improvizációk által ihletett szöveg a próbákkal párhuzamosan íródott, a bemutató lefújásáig kicsivel több, mint a fele készült el. A drámaíró szerint hivatalosan a csúszásra hivatkozva a színház mégis elállt a darab bemutatásától, ám ő mást lát valódi indokként.

A színházvezetés elolvasta, amit eddig írtam (noha még nincs kész, és nem mondtam, hogy elolvasható), és úgy döntött, hogy ezt nem fogja bevállalni. Hivatalosan június 1-re kellett volna elkészülnie a teljes szövegnek. Bár minden nap írtam (szabadnap és ünnepnap nem volt), a munkafolyamat sajátosságából adódóan a szöveg nem tudott elkészülni a szerződésben kitűzött határidőre. Ami normális esetben nem lenne baj, hiszen a bemutató csak négy hónap múlva lett volna. A színház vezetése most ezt a csúszást használja ki, és a színház jogászai által összeállított levél értelmében engem terhel minden felelősség a meg nem valósuló bemutató miatt. Szeretném itt tisztázni, hogy bármi is lesz majd a hivatalos kommunikációban, a valódi ok nem más, mint a gyávaság

– írta posztjában a drámaíró.

Hozzátette, „jó volt egy rövid ideig elhinni, hogy egy ilyen bátor, szabad, szókimondó előadás megvalósulhat a mai Magyarországon, egy polgári színházban. Szeretettel fogok gondolni mindenkire, aki részt vett benne.”

A Telex megkereste a Vígszínház sajtóosztályát az ügyben, akik a Székely által is említett indokkal magyarázták a visszalépést: sem az eredeti, sem az átdolgozott szövegkönyv nem készült el határidőre. “Ezeket a tényeket mérlegelve döntött úgy a Vígszínház vezetése, hogy a színház üzemmenetét és teljesítendő műsortervét figyelembe véve kénytelen elállni az előadás bemutatásától. A Pesti Színház első bemutatójáról a színház a későbbiekben ad tájékoztatást.”

A lapnak eljuttatott közlemény szerint az előadás az ő ötletük, koncepciójuk alapján valósult volna meg, „az előadás előkészületei márciusban kezdődtek el, amikor a Vígszínház által kiválasztott színészek egy workshop keretében, az alkotók jelenlétében, a darab koncepciójához kapcsolódó személyes történeteikkel dolgoztak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik