Kultúra

Steven Spielberg tehetetlenül nézte, ahogy Drew Barrymore-t gyerekként tönkreteszi a hírnév

UNIVERSAL / AMBLIN / COLLECTION CHRISTOPHEL / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
UNIVERSAL / AMBLIN / COLLECTION CHRISTOPHEL / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
A színésznő egy alkalommal megkérdezte az Oscar-díjas rendezőt, lenne-e az apja.

Ő az egyetlen apafigura az életemben

– mondta Steven Spielbergről Drew Barrymoore, amelyet a Vulture idézett. Barrymore hét éves volt, amikor az E.T., a földönkívüli letarolta a mozikat, onnantól kezdve ő lett az ügyeletes gyereksztár, a hírnevet pedig nehezen viselte – tízévesen már marihuánát szívott, tizenkét évesen kokainozott először, és még abban az évben elvonóra is került. Segítséget otthon sem kapott, sőt, ott is inkább csak káros mintát látott: édesapja, a szintén színész John Drew Barrymore alkohol- és drogfüggő volt.

Spielberg tisztában volt vele, hogy egy gyerek számára a hírnév és forgatások kemény világa nehéz lehet, így minél jobban igyekezett megkönnyíteni a sorsát, ám úgy érezte, meg van kötve a keze.

Mindig sokkal később ment aludni, mint ahogy kellett volna, olyan helyeken járt, amelyeket legfeljebb hallomásból ismerhetett volna, egy rendkívül érzékeny életszakaszban már saját életet élt, ami szerintem megfosztotta őt a gyerekkorától. Mégis nagyon tehetetlennek éreztem magam, mert nem én voltam az apja. Legfeljebb csak tanácsokkal tudtam ellátni

– nyilatkozta a rendező.

Ha az apja nem is lehetett, a keresztapaságot elvállalta Spielberg. Ezzel együtt nagyon odafigyelt arra, hogy a forgatásokon is ne csak színésznőként, hanem gyerekként kezelje Barrymore-t. Ragaszkodott például ahhoz, hogy a film jeleneteit kronológiai sorrendben vegyék fel, hogy a gyerekszínészek minél jobban beleéljék magukat a szerepükbe. Egy alkalommal, amikor Barrymore észrevette a földönkívüli bábuját irányító technikusokat, arra kérte a rendezőt, hogy küldje el őket. Spielberg nem akarta, hogy a fiatal színésznő számára megtörjön a varázs, így azzal magyarázta jelenlétüket, hogy ők E.T. asszisztensei. „Nem akartam megölni az illúziót, így hát azt mondtam neki: E.T. annyira különleges lény, hogy nyolc asszisztens jár neki, míg nekem, a rendezőnek csak egy.” A rendező a munkán kívül is a szárnyai alá vette a kislányt, egy macskát ajándékozott neki, elvitte Disneylandbe, hétvégente pedig gyakran magához vette a gyereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik