Kultúra

Nemet mondott a Neoton Famíliára, Szibériába küldték Kovács Katit

Sajtóklub RTL Klub
Sajtóklub RTL Klub
Az énekesnő arról mesélt, hogyan mondott nemet Erdős Péternek, a Kádár-korszak popcézárjának, emiatt Nyugat helyett Szibériába ment turnézni.

Akár a Neoton Família tagja is lehetett volna Kovács Kati, ám az énekesnő nemet mondott a Kádár-korszak alatt a teljes hazai popszcénát irányító Erdős Péternek, ennek következményei a karrierjére is rányomták a bélyegét – derült ki Endrei Judit Korhatártalanul című műsorából.

Ő arra kért engem, hogy álljak be énekesnek a Neoton Família csapatába. Kértem három nap gondolkodás időt, majd azt mondtam neki, nagyon megtisztelő az ajánlat, de én túlságosan szólista alkat vagyok, nehezen vagyok befogható egy szekér elé

– mesélte az interjúban Kovács, aki szerint karrierje során mindig a saját feje után ment, nem érdekelte, hogy mi lesz a következménye. A Blikk megkereste a kijelentéssel kapcsolatban az egykori Neoton Família-tag Csepregi Évát, aki nem mellesleg Erdős akkori élettársa is volt, és az énekesnőnek nincs tudomása ilyen történetről. „Én nem hallottam erről, nem is tudom elképzelni, szinte biztos vagyok abban, hogy Péter nem akarhatta őt a Neotonba” – nyilatkozta a lapnak.

Kovács szerint döntésének súlyát hamar megérezte, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat támogatása nélkül ugyanis nagyon nehéz sorsa volt, komoly tűrőképesség kellett ahhoz, hogy ne törjön össze, és ne hagyja abba a szakmát.

Éppen Hamburgban kezdtem sztárrá válni, kihívtak bennünket. (…) Énekeltem egy-két dalt, ami siker lett. Akkor jött a nyári turné, de jött egy másik ajánlat az Országos Rendezőiroda szervezésében, föltette az igazgató úr a kérdést: ki kéne mennünk Szibériába másfél hónapra. Mondtam, hogy nekem meg Ella Fitzgerald híres jazzénekesnő után egy hamburgi klubban kéne énekelnem. Azt mondta: »Akar még valaha énekelni?« Igen – válaszoltam. »Akkor Szibériát kell választania, önként és dalolva.« Nyugaton máshogy működik a sztárság, most kell kimennem, mert most listavezető a dalom, amit énekeltem németül. Azt válaszolta, hogy majd úgyis megkeresnek még.

Kovács szerint hiába keresték is külföldről, mivel akkoriban az útlevélre gyakran két hetet kellett várni gyakorlatilag ellehetetlenedett a gyors kiutazás. Úgy véli azonban, hogy visszatekintve Szibéria is szép élményként maradt meg benne.

Kovács arról is mesélt, hogyan „kapta meg” az egyik aranylemezét, amikor a vállalati főnökség a Vörösmarty téri szalonjába rendelte őt. Míg várakozott, egy lemezre lett figyelmes a gemkapcsok között a rendetlenségben, és megkérdezte mi az.

Ez történetesen a te aranylemezed, vidd innen a francba, mert csak itt porosodik

– hangzott a válasz Kovács elmondása szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik