Civertan Stúdió
Kultúra

Megkezdődött A szecesszió fesztiválja, amin budapesti csodák egész sorát fedezhetjük fel

Épületbejárás, túra és előadás is lesz.

Az Iparművészeti Múzeum (IMM) szervezésében idén is ingyenes programokkal várja az érdeklődőket A szecesszió fesztiválja: a keddtől szombatig tartó programsorozat elsődleges helyszíne a Városligeti fasor 12. alatti Ráth György-villa, ahol a múzeum páratlan szecessziós gyűjteményéből 600 műkincs tekinthető meg – tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

Kedd délután 17.00 és 18.30 óra között Németh György, az Iparművészeti Múzeum főrestaurátora tart előadást a Ráth György-villában, ahol a világhírű olasz bútortervező, Carlo Bugatti (1856-1940) munkásságát mutatja be. A téma aktualitását az adja, hogy a Ráth György-villában A mi szecessziónk című kiállításon Magyarországon először láthatók a művész által tervezett bútorok.

Bugatti bútorművészetének jellegzetes eszköztárát hagyományos készítéstechnikák felfedezésével, újragondolásával és újrafogalmazásával alakította ki, és a felhasznált anyagokban is merész újítónak bizonyult – áll a közleményben.

Az Iparművészeti Múzeum közleményében kiemeli, hogy csütörtökön 18.00 és 19.30 óra között a Veres Pálné utcában található Scruton Közösségi Térben Cselovszki Zoltán, az IMM főigazgatójának Épületkerámia: funkcionalitás és dekorativitás az Iparművészeti Múzeum épületének tervezett felújítása kapcsán című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az Iparművészeti Múzeum rendhagyó kiállítás-sorozatban mutatja majd be az emblematikus múzeumépület tervezett, de évek óta egy helyben toporgó rekonstrukciójának elemeit, a sorozat első tárlata még 2023-ban megnyílik.

Szombaton 13.00 és 15.00 óra között vehetnek részt az érdeklődők az Anyagok és formák – Szecesszió Terézvárosban című városi sétán, amelyet Hutvágner Zsófia, az Iparművészeti Múzeum muzeológusa vezet. A idei sétán Terézváros építészetén keresztül ismerhetők meg a szecesszió anyaghasználatának sajátosságai. A séta során meg lehet majd csodálni a budapesti szecesszió nyitányának tekintett Lindenbaum-házak mesélő homlokzatát (ezt korábban itt mutattuk be), Bálint Zoltán és Jámbor Lajos elegáns bérpalotáit, Kőrössy Albert Kálmán Sonnenberg-házát (aminek történetéről és felújítási terveiről is beszámoltunk), és a mára elfeledett építészek bérházainak rejtett kincseit is.

A keddtől szombatig tartó szecessziós fesztivál programjában szerepel még az Ironmanek és Vasladyk a szecesszióban – Fémművesség Európában a 19-20. század fordulóján című előadás, valamint az érdeklődők szecessziós könyvművészeti alkotásokat tekinthetnek meg, és lesz tematikus tárlatvezetés a Zsolnay gyár lüsztermázairól A hajnal első pírja címmel.

A Munkácsy Mihály utcában található Sonnenberg-házban épületbejárásra várják az érdeklődőket a ház lakói, és a Sonnenberg Házért Alapítvány. A fesztivál programjában szerepel még jógafoglalkozás, képkeretkészítő workshop, arcfestő program “Legyél te magad szecessziós műalkotás!”, valamint múzeumpedagógiai foglalkozás Tapintható szecesszió – Az érintés művészete címmel.

A fesztivál programjai a városi séta kivételével ingyenesen látogathatók, de regisztrálni szükséges a bit.ly/szecifeszt oldalon. A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én. Ez a nap a századforduló két híres építészéhez kötődik: ekkor halt ugyanis meg Lechner Ödön, 1914-ben, és Antoni Gaudí 1926-ban. A világnap a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel, a résztvevő intézmények 2017 óta évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak – áll a közleményben.

Ajánlott videó