Kultúra

Megkezdődött A szecesszió fesztiválja, amin budapesti csodák egész sorát fedezhetjük fel

Civertan Stúdió
Civertan Stúdió
Épületbejárás, túra és előadás is lesz.

Az Iparművészeti Múzeum (IMM) szervezésében idén is ingyenes programokkal várja az érdeklődőket A szecesszió fesztiválja: a keddtől szombatig tartó programsorozat elsődleges helyszíne a Városligeti fasor 12. alatti Ráth György-villa, ahol a múzeum páratlan szecessziós gyűjteményéből 600 műkincs tekinthető meg – tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t.

Kedd délután 17.00 és 18.30 óra között Németh György, az Iparművészeti Múzeum főrestaurátora tart előadást a Ráth György-villában, ahol a világhírű olasz bútortervező, Carlo Bugatti (1856-1940) munkásságát mutatja be. A téma aktualitását az adja, hogy a Ráth György-villában A mi szecessziónk című kiállításon Magyarországon először láthatók a művész által tervezett bútorok.

Bugatti bútorművészetének jellegzetes eszköztárát hagyományos készítéstechnikák felfedezésével, újragondolásával és újrafogalmazásával alakította ki, és a felhasznált anyagokban is merész újítónak bizonyult – áll a közleményben.

Az Iparművészeti Múzeum közleményében kiemeli, hogy csütörtökön 18.00 és 19.30 óra között a Veres Pálné utcában található Scruton Közösségi Térben Cselovszki Zoltán, az IMM főigazgatójának Épületkerámia: funkcionalitás és dekorativitás az Iparművészeti Múzeum épületének tervezett felújítása kapcsán című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az Iparművészeti Múzeum rendhagyó kiállítás-sorozatban mutatja majd be az emblematikus múzeumépület tervezett, de évek óta egy helyben toporgó rekonstrukciójának elemeit, a sorozat első tárlata még 2023-ban megnyílik.

Szombaton 13.00 és 15.00 óra között vehetnek részt az érdeklődők az Anyagok és formák – Szecesszió Terézvárosban című városi sétán, amelyet Hutvágner Zsófia, az Iparművészeti Múzeum muzeológusa vezet. A idei sétán Terézváros építészetén keresztül ismerhetők meg a szecesszió anyaghasználatának sajátosságai. A séta során meg lehet majd csodálni a budapesti szecesszió nyitányának tekintett Lindenbaum-házak mesélő homlokzatát (ezt korábban itt mutattuk be), Bálint Zoltán és Jámbor Lajos elegáns bérpalotáit, Kőrössy Albert Kálmán Sonnenberg-házát (aminek történetéről és felújítási terveiről is beszámoltunk), és a mára elfeledett építészek bérházainak rejtett kincseit is.

A keddtől szombatig tartó szecessziós fesztivál programjában szerepel még az Ironmanek és Vasladyk a szecesszióban – Fémművesség Európában a 19-20. század fordulóján című előadás, valamint az érdeklődők szecessziós könyvművészeti alkotásokat tekinthetnek meg, és lesz tematikus tárlatvezetés a Zsolnay gyár lüsztermázairól A hajnal első pírja címmel.

A Munkácsy Mihály utcában található Sonnenberg-házban épületbejárásra várják az érdeklődőket a ház lakói, és a Sonnenberg Házért Alapítvány. A fesztivál programjában szerepel még jógafoglalkozás, képkeretkészítő workshop, arcfestő program “Legyél te magad szecessziós műalkotás!”, valamint múzeumpedagógiai foglalkozás Tapintható szecesszió – Az érintés művészete címmel.

A fesztivál programjai a városi séta kivételével ingyenesen látogathatók, de regisztrálni szükséges a bit.ly/szecifeszt oldalon. A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én. Ez a nap a századforduló két híres építészéhez kötődik: ekkor halt ugyanis meg Lechner Ödön, 1914-ben, és Antoni Gaudí 1926-ban. A világnap a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel, a résztvevő intézmények 2017 óta évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik