Magyar Nemzeti Múzeum
Kultúra

Önkéntesek segítségével felfedezett csodákat mutat be a Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása

A Villa Romana Balácában szombaton nyíló időszaki tárlaton gyönyörű tárgyak kerülnek egymás mellé.

Június 10. és október 31. között, a Nemesvámos és Veszprémfajsz között található kiállítótérben a Kincset érő közösség című tárlat számol be a Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programjának eredményeiről, valamint bemutatja azt a tíz leletegyüttest, amelyet önkéntesek segítségével sikerült felfedezni – közölte a Nemzeti Múzeum az MTI-vel.

Ezek közül nyolc műtárgycsoport a kiállítás teljes ideje alatt megtekinthető lesz – így a Budakeszin megtalált, ritkaságnak számító bronzkincsek együttese, a balácai önkéntesek által a környéken talált, az őskortól a XX. század közepéig datálható leletek együttese, valamint a visegrádi leletek csoportja, amelyek közül a legérdekesebbek

a Sibrik-dombi római erődhöz és középkori királyi pénzverdéhez köthető darabok, mint például Károly Róbert garasának próbaverete.

Meg lehet majd tekinteni továbbá a kisbárkányi kora Árpád-kori temetőből előkerült leletegyüttest, amelynek segítségével a temetkezési szokásokat tudják behatóbban tanulmányozni a tudósok, vagy azt a Vajtán talált, honfoglalás kori sírból előkerült tárgyegyüttest, amely többek közt ékszereket és viseleti elemeket, gyöngyöket, hajfonatkorong-töredékeket, de lószerszámokat is tartalmaz.

A Delhaes gyűjtemény darabjai között Delhaes István festőművész, grafikus és gyűjtő magángyűjteményének restaurált darabjait lehet majd látni,

a héhalmi éremkincsek között pedig egy családi ház telkén, vízvezeték ásása közben előkerült, kisméretű kerámiaedénybe rejtett 539 darab Zsigmond-kori ezüstpénzt rejtő éremlelet

lesz látható, de Tóth László agronómus, a múzeumnak felajánlott gyűjteményét is kiállítják.

A nyergesújfalui hun kori áldozati aranylelet, valamint a nógrádmegyeri arany- és ezüstpénzeket tartalmazó éremlelet csak egy-egy hétvégén lesz kiállítva. Ezeken a napokon a közönség előadásokon ismerheti majd a leletek történetét, jelentőségét.

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017-ben a Nemzeti Régészeti Intézeten (NRI) belül önálló szervezeti egységet hozott létre. Az osztály kiemelt feladatának tekinti, hogy a tudományos életbe bevonja a civil résztvevőket, és lehetőséget biztosítson minden érdeklődőnek, hogy szakemberek irányításával bekapcsolódhassanak a régészeti kutatásokba.

A kiállítás az eddigi együttműködés első eredményeit és sikereit kívánja bemutatni – ennek része egyik oldalról a rendkívül gazdag tárgyegyüttes, másrészt köszönet és tisztelgés az önkéntesek előtt, akiknek olyan leleteket köszönhet az intézmény, amelyek nélkülük sosem kerültek volna elő.

A tárlat a terepmunka mellett az önkéntesek múzeumi életét is bemutatja, így a látogatók bepillanthatnak a restaurálás folyamatába is.

Ajánlott videó