Kultúra

Meghalt Astrud Gilberto énekesnő, akit a Girl from Ipanema tett világhírűvé

Ron Kroon / Anefo / Wikimedia Commons
Ron Kroon / Anefo / Wikimedia Commons
Nyolcvanhárom éves volt.

Június 5-én, hétfőn elhunyt Astrud Gilberto brazil bossa nova és szamba énekesnő, aki egy brazil anya és német apa gyermekeként Rio de Janeiróból indulva hódította meg a világot. A halálhírt fia, Marcelo erősítette meg az Independentnek.

A pályáját tizennégy évesen, gitáros-énekesként indító Gilberto a következő évben fiútestvéreivel alakított együttest, majd a város főbb terein zenélve próbáltak betörni a zeneiparba. A kor legnagyobb dzsessz-zsenijei, így Duke Ellington és Tommy Dorsey bűvöletében zenésszé vált nő rövid első házassága után, 1963-ban költözött az Egyesült Államokba, ahol rövidesen a bossa novát a dzsessz világába beépítő szaxofonos, Stan Getz állandó társa lett.

A pályája során tizenhat albumot kiadó Gilberto világhírnevét a The Girl from Ipanema épp hatvan éve született angol nyelvű felvételének köszönhette, ami 1965-ben Getzcel együtt az év legjobb zenei felvételének járó Grammy-díjat is elhozta neki.

A dal merő véletlenségből került a kezébe: a nő nemes egyszerűséggel ugyanis épp a hangstúdióban tartózkodott, mikor Norman Gimbel belépett az ajtón az angol dalszöveggel, a producer pedig úgy érezte, azonnal fel is kell venni azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik