Kultúra

Ilyen lehetne a mesterséges intelligencia szerint a jövő Budapestje

Erő Zoltán főépítész a negyven emeletes felhőkarcolókkal teli Budapestet, illetve a XIX. századi belvárosi halpiac képét álmodtatta meg a gépi algoritmusokkal.

A szombaton véget ért Építészfesztivál egy, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos beszélgetésén felbuzdulva Budapest főépítésze, Erő Zoltán érdekes kísérletet vitt végig a Midjourney nevű AI-platformon – derül ki a szakember Facebook-oldaláról.

Előbb a város hirtelen fejlődését fotókon megörökítő Klösz György (1844-1913) egyik legismertebb, az 1890-es évek belvárosi halpiacát megörökítő fotója kapcsán kérte arra a rendszert, hogy különböző festők stílusában fesse meg a teret – úgy, hogy a képet magát nem mutatta meg a Midjourney-nek –, majd arra volt kíváncsi, hogy a mai gellérthegyi panoráma alapján hogyan képzeli el a XXI. századi Budapestet, ahol negyven emeletes felhőkarcolók állnak.

A végeredmény egészen érdekes lett, hiszen a város múltjának épületállományát a mesterséges intelligencia egészen másként képzelte, a jövőbe pedig meglepően kevés, leginkább a XX. század különböző trendjeit tükröző tornyot álmodott.

A teljes poszt itt lapozható végig:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik