Kultúra

Ottlapoknak is hívhatnánk ma a honlapokat

Az 1995-ben kiírt szavazáson az előbbi nyert, de sosem rögzült igazán a köznyelvben.

A magyar internet szűk harminc éves történetének – az első magyar nyelvű szervereket az 1994-es év hívta életre – kezdeteinél számos kérdést kellett megválaszolni, kevés fontosabb volt azonban annál, mint hogy valaki eldöntse, milyen néven kellene emlegetni a különböző oldalakat.

Az angol homepage kifejezést egy az egyben nyilvánvalóan senki nem akarta átvenni, így kezdetét vette egy meglepően kacskaringós út, aminek a végére megszületett a ma is használt honlap szó.

A munkát a BME Folyamatszabályozás (később Irányítástechnika és Informatika) Tanszékének egy csoportja vállalta magára, akik 1995 elején egy levelezőlistán tartottak közvélemény-kutatást a kérdésben, mivel egyre időszerűbb volt eldönteni, hogy a magyar internet kezdőlapjának szánt Hungarian Home Page milyen, nem idegen hangzású nevet vegyen fel – írja az oldal az Internet Archive-ban máig megőrzött verziója.

A kérdésre mindössze huszonhárom válasz érkezett, hiszen a hálózatot akkor még csak maroknyi rendszergazda érte el – közülük a legtöbben a

címlap

megoldást ajánlották, az ezüstérmet pedig a Kovács László által alkotott

ottlap

kapta. Előbbit végül a hosszú í miatt vetették el, így az oldal végül a Magyar Ottlap nevet vette fel.

A szó jelentését 1995 februárjában így magyarázta el egy, a SZTAKI oldalán ma is olvasható e-mailben:

Az ottlap szóösszetétel: az ott-lap első tagja az ott azt fejezi ki, hogy a lap nem itt hanem ott van, vagyis frappánsan kifejezi a WWW inherens tulajdonságát, nevezetesen a világméretű elosztottságot. A második tag (a lap) pedig egyszerű fordítása az angol eredetinek.

Ugyanakkor az ottlap felfogható az angol eredeti fordításából képzett szóösszetételnek is, nevezetesen az ott nem más mint az ott(hon) első fele. (home page = otthon lap). Az ottlap összetétel tehát kettős módon is vonatkozásba hozható az eredetivel.

Az ottlapról két évvel később kiderült, hogy talán mégsem a legjobb megoldás, hiszen sokan magyartalannak tartották, így rövidesen nem csak a szakemerek, de a sajtó is lassan átszokott a honlapok emlegetésére.

Ez a változás 1997 elejére a Magyar Ottlapot is elérte, ami rövidesen Magyar Honlap nevet vette fel:

Úgy döntöttünk, hogy a Magyar Ottlap címet két év után Magyar Honlapra módosítjuk. Adjunk most a honlapnak egy esélyt… Bízunk abban hogy ez sehol nem fog tévedést, félreértést okozni. Célunk továbbra is az hogy mindent megtegyünk annak érdekében hogy e nagyszerû eszköz, a WWW Magyarországon is széles körben tért hódítson. És mellékesen könnyû legyen róla magyarul is beszélni…

írta január 10-én a főoldalra a korábban az első hazai webszervert is létrehozó Máray Tamás.

Magyar Honlap / Internet Archive Az oldal kezdőlapja 1999-ben.

A ma a SZTAKI osztályvezetőjeként aktív Kovácsnak a honlap szó megszületésében is volt szerepe, hiszen az 1995-ös szavazáson az ötlet a dobogóról épp lecsúszva, a nyitókép mögé szorulva a negyedik helyet csípte el:

SZTAKI / Internet Archive

Ezt az irányt korábban az ottlapnál valamivel gyengébbnek érezte, hiszen a már említett e-mailben így írt róla:

A honlap az ottlaphoz viszonyítva klasszikus összetételnek tűnik: az otthon mint hon-ból illetve a korábban indokolt lap-ból áll. Mindezek után én a saját voksomat az OTTLAP mellett teszem le, mivel az egy kicsit elrugaszkodottabb és mint ilyen jobban mellbevágó mint a klasszikus honlap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik