Kultúra

Bill Cosbyt ezúttal egy volt Playboy-modell vádolja szexuális zaklatással

Mark Makela / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Mark Makela / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Bill Cosby újabb perrel néz szembe egy volt Playboy-modell részéről, aki szerint a férfi elkábította és szexuálisan bántalmazta őt. A 80 éves Victoria Valentino azt állítja, hogy Cosby 1969-ben megerőszakolta őt, miután egy barátnőjével együtt vacsorázott vele. Cosby 2021-ben szabadult a börtönből, amikor egy korábbi, szintén szexuális bűncselekmény miatt született ítéletét hatályon kívül helyezték.

Valentino egy kaliforniai törvény alapján nyújtotta be a polgári pert, amely ideiglenesen megszüntette a szexuális erőszakkal kapcsolatos ügyek elévülését. A perben azt állítja, hogy miután lenyelte a Cosby által neki és barátjának felajánlott tablettákat, Cosby elvitte őket egy közeli irodába. Ott azt állítja, hogy eszméletét vesztette, és miután felébredt, bántalmazták.

Azt mondta Cosbynak, hogy „most haza akarok menni” – áll a beadványban, amely hozzáteszi, hogy „beleegyezésre képtelen és fizikailag tehetetlen volt”.

Valentino meghatározatlan összegű kártérítést, bírósági és ügyvédi költségeket követel. Nyilatkozatában azt mondta, hogy a trauma, amelyet a most 85 éves férfi okozott neki, „nemcsak rám, hanem a gyermekeimre és unokáimra is hatással volt”.

Azzal, hogy megtöröm a hallgatásomat és kimondom az igazságot, remélem, hogy ez lesz az örökségem a családom számára, és ez megmutatja azoknak a túlélőknek, akiknek még nem találták meg a hangjukat, hogy a remény és a gyógyulás lehetséges

– áll az amerikai médiával megosztott nyilatkozatban.

Cosby képviselője az amerikai médiának azt mondta, hogy Valentino állításai híján vannak a bizonyítékoknak és a tényeknek, és azt mondta, hogy „számos állításában ellentmondások vannak”.

Az egykor milliók által „Amerika apukájaként” ismert Cosby az 1980-as években a The Cosby Show című sikersorozat főszereplője volt. Hírneve azonban megingott, miután nők tucatjai álltak elő nemi erőszakról, szexuális zaklatásról és szexuális visszaélésekről szóló történetekkel, amelyek már az 1960-as évektől kezdődtek. Cosby következetesen tagadta a vádakat, azt állítva, hogy minden szexuális találkozása konszenzusos volt.

2018-ban Pennsylvaniában elítélték egy nő, Andrea Constand ellen elkövetett súlyos testi sértésért. Az ítéletet azonban hatályon kívül helyezték, miután az állam legfelsőbb bírósága megállapította, hogy Cosbyt nem kellett volna bíróság elé állítani, mert 2005-ben megállapodott egy korábbi ügyésszel, hogy nem emelnek vádat ellene.

Tavaly egy polgári perben az esküdtszék Kaliforniában megállapította, hogy Cosby 1975-ben a Los Angeles-i Playboy-villában szexuálisan zaklatott egy 16 éves lányt. A bíróság 500 ezer dollár (399 ezer font) kártérítés megfizetésére kötelezte, írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik